Purtătorul de cuvânt al preşedintelui turc a anunţat joi că este exclus ca Turcia să participe la o posibilă operaţiune militară comună a coaliţiei internaţionale de recucerire a capitalei de facto a jihadiştilor Statului Islamic de la Rakka, atât timp cât la o asemenea misiune ar participa şi militanţii kurzi, informează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Negocierile sunt încă în desfăşurare, nu este nimic sigur în acest moment. Principala noastră poziţie este aceeaşi ca în cazul operaţiunilor din Manbij şi Jarablus. Prin urmare este exclus să participăm la o asemenea operaţiune, în care sunt prezenţi şi luptătorii PYD/YPG”, a declarat purtătorul de cuvânt al administraţie prezidenţiale turce, Ibrahim Kalin.

Autorităţile turce îi consideră pe militanţii kurzi YPG din Siria ca fiind apropiaţi de Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK) din Turcia, ambele grupări fiind considerate teroriste.

”În principiu, susţinem eliberarea localităţii Raqqa şi a altor oraşe siriene de sub controlul jihadiştilor Daesh, dar, aşa cum am susţinut anterior, avem o serie de principii şi condiţii cu privire la această problemă”, a precizat Kalin.

Ankara a lansat luna trecută o incursiune pe teritoriul sirian, cu scopul proclamat al eliminării jihadiştiilor Statului Islamic din aproprierea frontierei dintre Turcia şi Siria. Operaţiuni au fost lansate şi pentru a împiedica miliţiile kurde să preia controlul asupra teritoriilor situate la vest de fluviul Eufrat.

Ankara şi Washington nu sunt de accord cu privire la rolul jucat de militanţii kurzi de la PYD şi YPG, care sunt sprijiniţi militar şi financiar de către americani şi etichetaţi drept terorişti de către turci.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.