Ministerul de Externe de la Ankara a condamnat marţi dimineaţă o aplicare ”selectivă” a valorilor democratice în cazul Uniunii Europene, menţionând faptul că blocul comunitar nu ar trebui să rămână solidar cu olandezii în ceea ce priveşte criza diplomatică izbucnită între Olanda şi Turcia, scrie Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Omologii din UE aplică în mod selectiv valori democratice, precum şi drepturi şi libertăţi fundamentale. Este extrem de grav că UE se ascunde în spatele solidarităţii dintre statele membre şi susţine poziţia Olandei, care a încălcat în mod clar drepturile omului şi valorule europene”, se arată într-un comunicat al ministerului de Externe de la Ankara.

Reacţia ministerului turc vine după ce Ankara a decis să suspende toate contactele diplomatice la nivel înalt cu Amsterdam şi a decis să interzică intrarea ambasadorului olandez în Turcia.

De asemenea, diplomaţia turcă a condamnat drept eronate declaraţiile făcute de către Înaltul Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe, Federica Mogherini, şi de către comisarul pentru Politică de Vecinătate şi Negocieri de Extindere, Johannes Hahn.

”Ar trebui să se înţeleagă că declaraţiile blocului comunitar... ajută mai degrabă cauza sentimentelor extremiste, cum este xenofobia şi poziţia anti-Turcia”, se arată în aceeaşi declaraţie a ministerului de Externe de la Ankara.

Preşedintele Recep Tayyip Erdogan i-a acuzat pe liderii olandezi de nazism, după ce au interzis intrarea în ţară a unor miniştri turci, care urmau să participe la un eveniment de campanie din Rotterdam.

Ankara a implementat o serie de sancţiuni la nivel diplomatic, interzicând intrarea în ţară a ambasadorului olandez şi zborurile diplomatice din Olanda.

Între timp, premierul Mark Rutter a explicat că aceste sancţiuni ”nu sunt prea rele”, dar sunt totuşi nepotrivite, pentru că olandezii au mai multe motive să fie furioşi cu privire la acţiunile Ankarei.

”Pe de altă parte, cred în continuare că este bizar că tocmai în Turcia vorbesc despre sancţiuni, atunci când noi avem motive să fim furioşi cu privire la ce s-a întâmplat în weekend”, a menţionat prim-ministrul de la Amsterdam.

Autorităţile olandeze au blocat sâmbătă aterizarea unui avion al ministrului turc de Externe şi, ulterior, au ordonat ministerului turc al Familiei să părăsească imediat ţara, după ce aceasta a încercat să se adreseze mulţimii de la un miting pro-Erdogan din Rotterdam.

Guvernul Rutte şi-a exprimat nemulţumirea cu privire la organizarea unui eveniment de campanie pentru referendumul constituţional turc din aprilie în lipsa unei autorizaţii speciale.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.