Turcia a acuzat luni după-amiază autorităţile israeliene de încălcarea drepturilor omului, după ce au ales să instaleze noi camere de supraveghere pe Esplanada Moscheilor în ciuda protestelor violente ale credincioşilor palestinieni din Ierusalim, scrie Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Guvernanţii israelieni au anunţat duminică seara că nu au de gând să elimine detectoarele de metal de la intrarea pe Esplanada Moscheilor, deşi instalarea acestora a dus la proteste şi ciocniri violente între forţele israeliene şi credincioşii palestinieni, care au denunţat schimbarea peste noapte a status-quo-ului în complexul sfânt din Ierusalimul de Est.

”Atitudinea israelienilor este greşită, ilegală şi inacceptabilă cu privire la complexul al-Aqsa”, a declarat vicepremierul Berki Bozdag.

De asemenea, acesta a susţinut că acţiunile luate de autorităţile israeliene reprezintă atât o încălcare a drepturilor omului, cât şi a libertăţii religioase a musulmanilor din Ierusalimul de Est.

Bozdag a cerut comunităţii internaţionale să adopte o poziţie comună împotriva Israelului.

Instalarea detectoarelor de metale a dus la o reacţie violentă din partea palestinienilor, care susţin că este vorba despre o încercare a forţelor israeliene de a-şi impune controlul asupra Esplanadei Moscheilor, unde securitatea este asigurată de către israelieni, chiar dacă locul sfânt aparţine Cisiordaniei.

În ultima săptămână, credincioşii palestinieni au refuzat să treacă prin detectoarele de metale şi s-au rugat pe străzile din apropierea moscheii al-Aqsa.

De asemenea, noi ciocniri violente au avut loc şi sâmbătă între tinerii palestinieni şi forţele israeliene, care au interzis accesul bărbaţilor musulmani sub 50 de ani pe Esplanda Moscheilor.

Cel puţin patru paletinieni şi-au pierdut viaţa în ultimele trei zile de proteste, dintre care trei au fost împuşcaţi în Ierusalimul de Est.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.