Avioanele de luptă ale Turciei au efectuat luni raiduri aeriene asupra taberelor Partidului Muncitoresc Kurd (PKK), situate în nordul statului irakian, după ce duminică 37 de oameni au decedat într-un atentat terorist cu maşină-capcană în Ankara, care rămâne până în acest moment nerevendicat, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

11 aeronave ale armetei turce au participat la raidurile aeriene, care au lovit 18 ţinte ale PKK, recent identificate de forţele de securitate. Printre ţintele distruse se numără un depozit de muniţie şi mai multe clădiri folosite pentru locuire.

De asemenea, autorităţile turce au instituit stare de asediu în oraşul Sirnak, din sud-estul Turciei, care are o populaţie majoritar kurdă.

Aceste acţiuni au fost luate de executivul de la Ankara ca răspuns la atentatul cu maşină-capcană din Ankara, care s-a soldat cu moartea a 37 de persoane şi rănirea altor 125, dintre care 71 de oameni sunt încă spitalizaţi, iar 15 sunt în stare deosebit de gravă. Potrivit unui oficial din securitatea turcă, dovezile sugerează că PKK, care a fost scos în afara legii, este responsabil pentru atacul terorist, deşi acesta nu a fost încă revendicat de vreo grupare teroristă.

De altfel, guvernul turc a învinuit PKK şi pentru un alt atac terorist asupra capitalei, care a avut loc pe 17 februarie la doar câteva străzi distanţă şi s-a soldat cu moartea a 29 de persoane, cei mai mulţi dintre ei fiind soldaţi.

Turcia, stat membru NATO, se confruntă cu numeroase ameninţări. Ca membru al unei coaliţii conduse de Statele Unite se luptă cu Statul Islamic în Siria şi Irak/. Însă, Erdogan a declarat război şi militanţilor PKK din sud-estul ţării, după ce un armistiţiu care a durat doi ani şi jumătate a eşuat în iulie, ceea ce a dus la cele mai sângeroase violenţe între cele două tabere din anii ’90 încoace.

Explozia de duminică, care s-a auzit de la câţiva kilometri distanţă, s-a produs la câteva sute de metri de Ministerul Justiţiei şi de cel de Interne, de un tribunal important şi de fostul birou al premierului. Elicopterele de poliţie au survolat locul, în timp ce coaloana de fum era vizibilă de la 2,5 kilometri. Numeroase ambulanţe au fost trimise la faţa locului.

Un înalt oficial din serviciile de securitate a declarat că explozia a fost provocată de o maşină plină cu explozibili, în timp ce un altul a spus că după deflagraţie s-au auzit focuri de armă.

Atacul a avut loc la ora locală şi a României 18.43, când  zona , unde se află un tribunal, precum şi Ministerul Justiţiei şi cel de Interne, era foarte aglomerată.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.