Turcia a anunţat încheierea cu succes a operaţiunii militare ”Scut pe Eufrat”, prin care trupele turce au participat în ultimele şapte luni la lupte de peste graniţa cu Siria. Totuşi, premierul nu a exclus posibilitatea unei noi operaţiuni militare şi nici nu a precizat dacă forţele militare tuce vor părăsi acum teritoriile eliberate de peste graniţă, transmite BBC.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Ankara şi-a lansat ofensiva militară în august 2016, într-o încercare de a îndepărta poziţiile jihadiştilor Statului Islamic şi de a opri cuceririle făcute de luptătorii kurzi la graniţa dintre Siria şi Turcia.

”Operaţiunea Scut pe Eufrat a avut succes şi s-a încheiat. Orice operaţiune care va urma acesteia va avea un alt nume”, a declarat premierul Binali Yildirim.

Pe 24 august, militarii turci, tancuri şi avioane au trecut graniţa pentru a împinge poziţiile jihadiste de pe o porţiune de 100 de kilometri de frontieră cu Siria.

De asemenea, armata turcă a colaborat cu rebelii sirieni pentru a captura mai multe oraşe, inclusiv Jarablus, înainte de a se muta operaţiunea militară în direcţia Al-Bab.

Operaţiunea a avut ca scop prevenirea trecerii miliţilor kurde siriene de la YPG la vest de Eufrat, unde se muteau unii cu alte zone kurde din Siria.

Ankara e îngrijorată că kurzii sirieni vor încerca să pună bazele unor teritorii auto-guvernate, cum este şi regiunea autonomă kurdă din Irak.

Anunţul cu privire la această operaţiune vine în aceeaşi zi în care şeful diplomaţiei americane vizitează Ankara.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.