Premierul grec Alexic Tsipras şi-a exprimat susţinerea faţă de omologul său macedonean Zoran Zaev în vederea implementării acordului încheiat între ţările lor asupra împărtăşirii numelui Macedonia, a declarat o sursă guvernamentală pentru AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Într-un apel telefonic, Tsipras a salutat ”hotărârea şi curajul” omologului său de a ”continua punerea în aplicare a acestui acord”, aprobat prin referendum, duminică, dar cu un nivel mic de participare, a precizat această sursă.

Potrivit AP, 36% dintre macedonenii cu drept de vot au participat la consultare.

Atena a constat rezultatul ”contradictoriu” al referendumului din Macedonia - aprobarea copleşitoare, dar participarea slabă la vot.

Ministerul grec de Externe a apreciat că rezultatul votului necesită acţiuni prudente în vederea ”păstrării potenţialul pozitiv al ideii”.

”Atmosfera de naţionalism şi suspiciune, ştiri false zilnice şi fanatismul extrem nu permit, din păcate, o evaluare sobră a marilor beneficii ale acordului”, a apreciat ministerul.

În schimb, ministrul Grec al Apărării Panos Kammenos a apreciat pe Twitter, că ”68% din popor a anulat acordul”.

Susţinătorii taberei ”da” insistă asupra celor 90 de procente obţinute, iar adversarii asupra absenteismului, scrie AFP.

Premierul macedonean a lansat imediat următoarea bătălie politică, al cărei rezultat se anunţă incert - obţinerea majorităţii de două treimi în Parlament în vederea ratificării acordului şi ”confirmării voinţei majorităţii”.

Şeful Guvernului social-democrat şi aliaţii săi din partide ale minorităţii albaneze (20 până la 25% din cei 2,1 milioane de locuitori ai acestei ţări majoritar slave) nu dispun de o asemenea majoritate şi este necesar, astfel, să mizeze pe voturile a aproximativ zece deputaţi din cadrul opoziţiei de dreapta (VMRO-DPMNE).

Potrivit rezultatelor aproape definitive, 91,39% dintre macedonenii care au luat parte la referendum au aprobat acordul cu Grecia vizând redenumirea în ”Republica Macedonia de Nord” a micului lor stat din Balcani. Însă în afară de cei 5,71% care au spus nu, mai ales cele două treimi dintre alegătorii care nu au vitat îi fragilizează poziţia lui Zaev.

Într-un apel telefonic, Tsipras a salutat ”hotărârea” omologului său de ”comtinua punerea în aplicare” a acordului între ţările lor.

NATO i-a îndemnat pe ”toţi liderii politici şi partidele să profite de această ocazie istorică”, iar Uniunea Europeană (UE) a îndemnat toate părţile ”să respecte” rezultatele.

O disonanţă a apărut însă în Guvernul grec, prin distanţarea ministrului Apărării Panos Kammenos. Aliatul suveranist al lui Tsipras a apreciat, într-un mesaj postat pe Twitter, că slaba participare face referendumul ”nul”.

”Cred că imensa majoritate a cetăţenilor care au votat au ales calea europeană”, a apreciat, din contră, premierul macedonean, care a avertizat că, dacă nu se întruneşte o majoritate de două treimi în Parlament, va convoca ”alegeri parlamentare anticipate”.

Acest rezultat este susceptibil să rearunce Macedonia în situaţia blocajului politic, în care a intrat în primăvara lui 2017.

Liderul dreptei macedonene Hristijan Mickoski a apreciat că, prin acest absenteism, ”Guvernul şi-a pierdut legitimitatea”.

Însă partidul său (VMRO-DPMNE) pare divizat, după ce mai mulţi dintre liderii săi, inclusiv vicepreşedintele Mitko Janchev, au luat parte la vot.

Sute de opozanţi ai acordului s-au adunat, fără incidente, duminică seara, în faţa sediului Parlamentului.

”Nu vreau ca ţara să fie desemnată «de Nord», «de Sus» sau «Orientală». Vreau să fie doar Republica Macedonia”, a declarat unul dintre ei, Cedo Cekovski.

Absenteismul poate fi explicat prin alegătorii din diaspora - 300.000 până la 400.000 - care nu au votat.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.