Donald Trump l-a susţinut luni pe preşedintele Partidului Republican din Carolina de Nord, Michael Whatley, ca viitor preşedinte al Comitetului Naţional Republican (RNC), iar pe nora sa, Lara Trump, în calitate de copreşedinte, încercând să-şi consolideze controlul asupra organizaţiei în timp ce se apropie de nominalizarea la alegerile prezidenţiale, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Lara Trump, soţia lui Eric Trump - al treilea copil al lui Donald Trump -, este unul dintre cei mai activi susţinători ai socrului său. Ea este prezentă adesea la emisiunile de ştiri conservatoare şi a cochetat cu o candidatură pentru un loc în Senatul SUA în Carolina de Nord în 2022. Trump a lucrat îndeaproape cu fiica sa Ivanka şi cu alţi membri ai familiei şi în timpul mandatului său la Casa Albă

Trump, favorit pentru a deveni candidatul partidului şi a-l înfrunta pe preşedintele democrat Joe Biden în alegerile prezidenţiale din noiembrie, a declarat că are nevoie ca RNC să îşi desfăşoare activitatea "fără cusur" şi să fie "un bun partener" al campaniei sale pentru alegerile din 2024.

Mişcarea de a-l susţine pe Whatley urmează după săptămâni de relatări din presă care indicau că Trump a devenit frustrat de actuala preşedintă, Ronna McDaniel, din cauza strângerii slabe de fonduri şi a performanţelor partidului la urnele de vot.

Surse declaraseră săptămâna trecută pentru Reuters că McDaniel vrea să se retragă după alegerile primare din Carolina de Sud din 24 februarie, unde Trump este favorit, deşi este statul unde a fost guvernatoare singura sa contracandidată, Nikki Haley.

În timpul mandatului lui McDaniel, Trump a fost învins în 2020, iar partidul a înregistrat o performanţă mai slabă decât se aştepta la alegerile de la mijlocul mandatului din 2022.

"Cred că prietenul meu Michael Whatley ar trebui să fie următorul lider al RNC. Michael a fost alături de mine de la început, a făcut o treabă grozavă în statul său natal, Carolina de Nord", a declarat Trump. "Nora mea foarte talentată, Lara Trump, a fost de acord să candideze la funcţia de copreşedinte al RNC ... Ea mi-a spus că vrea să accepte această provocare şi că ar fi MINUNAT", a scris fostul preşedinte.

Regulile partidului impun ca în cele două roluri de top să existe un bărbat şi o femeie.

Ca parte a remanierii conducerii republicane, Trump a declarat că Chris LaCivita, un co-manager al campaniei sale, va ocupa funcţia de director de operaţiuni al RNC. LaCivita este un vechi agent politic care a lucrat la RNC şi în timpul cursei din 2016, ajutând la zădărnicirea unei contestaţii faţă de nominalizarea lui Trump în cadrul Convenţiei republicane.

McDaniel va continua să depună eforturi pentru ca Biden să fie învins în această toamnă, a declarat luni un purtător de cuvânt al RNC după declaraţia lui Trump, adăugând: "Nimic nu s-a schimbat şi nu va exista nicio decizie sau anunţ privind planurile viitoare până după Carolina de Sud".

Steve Scheffler, un membru al Comitetului Naţional Republican din Iowa, a declarat că se aşteaptă ca lista de conducere susţinută de Trump să fie aprobată de majoritatea celor 168 de membri ai organismului, care sunt responsabili de selectarea oficială a preşedintelui partidului.

În declaraţia sa, Trump a spus că se aşteaptă ca RNC, care joacă un rol vital în mobilizarea resurselor şi în atragerea alegătorilor, să acţioneze, de asemenea, pentru a "asigura alegeri corecte şi transparente" - un indiciu voalat la afirmaţiile sale false potrivit cărora a pierdut în 2020 din cauza fraudei.

Whatley a susţinut aceste afirmaţii, a precizat Comitetul Naţional Democrat (DNC) într-o declaraţie în care a criticat alegerea lui Trump.

Într-un alt comunicat, managerul de campanie al lui Nikki Haley, contracandidata lui Trump, a criticat schimbările de conducere propuse de Trump ca fiind asemănătoare cu "rearanjarea scaunelor de punte pe Titanic". Ea a descris RNC ca fiind "efectiv falimentară" şi a spus că Haley, dacă va fi aleasă, va concedia pe toată lumea din organizaţie şi va efectua un audit al finanţelor acesteia.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.