Preşedintele american Donald Trump a declarat, sâmbătă, că este oribil că jurnalistul Jamal Khashoggi a fost asasinat, dar a precizat că nu s-a stabilit că vinovat este prinţul moştenitor saudit Mohammed bin Salman.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

“Este oribil ce s-a întâmplat. Dar dacă vă uitaţi, în Arabia Saudită cazul este tratat cu foartemare seriozitate. Şi am spus tuturor că sunt foarte nemulţumit de tot ce a fost. Dar dacă vă uitaţi, în Arabia Saudită sunt urmărite penal şi alte persoane faţă ce cele de la început. Se întâmplă multe lucruri. Şi vreau să mai spun: până acum nimeni nu l-a arătat direct cu degetul pe viitorul rege al Arabiei Saudite. Am vorbit cu tatăl lui. Am discutat mult. Au fost un aliat extraordinar. Creează milioane de locuri de muncă în această ţară. Comandă echipamente, nu numai militare, în valoare de 400 de miliarde de dolari şi sunt extrem de nervos şi nemulţumit că un astfel de lucru se întâmplă. Dar peste 13 persoane sunt urmărite penal şi am înţeles că numărul va creşte”, a afirmat Trump într-o conferinţă de presă.

Săptămâna trecută, Agnes Callamard, o expertă independentă ONU privind drepturile omului, care investighează asasinarea jurnalistului saudit Jamal Khashoggi, a cerut o investigaţie privind posibilul rol al prinţului saudit Mohammed bin Salman, făcând referire la „dovezi credibile”.

Raportul de 101 pagini publicat de Callamard privind asasinarea din octombrie a lui Khashoggi, la consulatul saudit din Istanbul, face apel la organizaţiile ONU şi la secretarul general Antonio Guterres să „ceară” o investigaţie penală.

Khashoggi, care a colaborat şi cu Washington Post, fiind un critic al guvernului saudit, a fost ucis la 2 octombrie 2018 în interiorul consulatului saudit de la Istanbul de către o echipă de 15 agenţi trimişi de la Riad. Cadavrul său nu a fost găsit. Arabia Saudită a negat iniţial că ar şti de soarta lui Khashoggi însă ulterior a acuzat agenţii că ar fi acţionat fără aprobarea autorităţilor.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.