Preşedintele american Donald Trump va participa alături de Regina Elisabeta în Portsmouth la aniversarea a 75 de ani de la debarcarea din Normandia, în ultima sa zi în Marea Britanie, relatează BBC.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Premierul britanic Theresa May va găzdui 15 şefi de stat pentru a onora cea mai mare operaţiune la sol, aeriană şi navală din istorie. Liderii tuturor ţărilor care au luptat alături de Marea Britanie vor fi prezenţi.

Ţările au convenit să aibă un comunicat comun pentru a marca evenimentul în care vor promite să se asigure că „ororile de neimaginat” ale celui de-Al Doilea Război Mondial nu se vor repeta.

În „Proclamaţia D-Day”, cele 16 naţiuni semnatare – printre care şi Marea Britanie şi SUA – se angajează să lucreze împreună pentru a „rezolva tensiunile internaţionale într-un mod paşnic”.

May se va folosi de ocazie pentru a face apel la unitate în Occident pentru a gestiona ceea ce ea va numi „noile ameninţări de securitate”.

Aniversarea are loc la o zi după ce Trump a participat la mai multe întâlniri politice ca parte a vizitei sale de trei zile în Marea Britanie.

Preşedintele american a negat că ar dori ca NHS (National Health Service – sistemul de sănătate din Marea Brianie) să facă parte dintr-un acord comercial viitor între britanici şi americani.

„Cineva m-a întrebat ceva astăzi şi am spus că totul este negociabil pentru că totul este, dar... (NHS) nu este ceva ce aş considera că face parte din comerţ. Acela nu este comerţ”, a precizat Trump într-un interviu acordat ITV.

Trump a declarat la ITV şi că nu ar avea nicio problemă în a se întâlni cu liderul laburist Jeremy Corbyn la o altă dată după ce a dezvăluit că a refuzat o întâlnire cu Corbyn, pe care l-a numit „o forţă negativă”.

„Nu îl ştiu, a vrut să ne întâlnim, a fost foarte greu să ne întâlnim şi probabil nepotrivit ca să fiu sincer... dar m-aş întâlni cu el, cu siguranţă. Nu aş avea nicio problemă”, a precizat Trump.

A doua zi a vizitei de stat a lui Trump în Marea Britanie a fost marcată de proteste masive în Londra.

„Întoarce-te acasă!” l-au îndemnat protestatarii care au participat la un ”carnaval al rezistenţei” faţă de liderul american, lângă celebra Coloană a lui Nelson, în Trafalgar Square, înainte ca Trump să se întâlnească cu premierul Theresa May la Downing Street.

Activişti anti-Trump au defilat cu o statuie a preşedintelui aşezat pe un vas de WC, cu telefonul mobil în mână, în timp ce un balon care-l caricaturizează în postura de bebeluş furibund plana în apropierea Parlamentului britanic.

”Erau fake news”, a declarat Trump într-o conferinţă de presă comună cu Theresa May, ignorând miile de manifestanţi care defilau în acel moment în centrul Londrei.

Preşedintele s-a declarat de asemenea ”absolut sigur” de găsirea unui teren de acord cu Londra în privinţa producătorului chinez de echipamente în domeniul telecomunicaţiilor Huawei, un subiect de tensiuni între cele două ţări, în contextul în care Washingtonul exercită presiuni asupra aliaţilor săi să excludă gigantul chinez din reţeaua 5G, de teama spionajului.

”Cred că vom avea un acord comercial foarte, foarte substanţial”, ”un acord foarte echilibrat”, declara Trump marţi dimineaţa, înainte să discute despre comerţ cu conducători de întreprinderi britanice şi americane în compania premierului conservator.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.