Preşedintele american Donald Trump s-a felicitat de armistiţiul din Siria şi a spus că a decis cu bună ştiinţă să-i lase pe turci şi pe kurzi să lanseze în această bătălie feroce, pentru că erau ”ca doi copii” care aveau nevoie să se ciondănească, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Nu este convenional ceea ce am făcut. Am spus: ei au nevoie să se bată un pic. Ca doi copii. Îi lăsăm săse ciondănească un pic şi apoi îi despărţim”, a declarat preşedintele Statelor Unite la un miting electoral la Dallas, în Texas.

Brett McGurk, un fost emisar special al preşedinţiei americane pe lângă coaliţia împotriva Statului Islamic (SI), a denunţat aceste declaraţii ale şefului statului american drept ”obscene şi ignorante”.

”200.000 de persoane nevinovate deplasate, sute de morţi, informaţii credibile care vorbesc despre crime de război, prizonieri SI care evadează şi Statele Unite care îşi evacuează şi îşi bombardează propriile poziţii sau le cedează ruşilor. Doi copii care se ciondănesc?”, a tunat el Twitter.

”Ei s-au bătut câteva zile şi a fost mai degrabă brutal”, a adăugat el, subliniind că ”nicio picătură de sânge american nu a fost vărsată”.

Trump a facilitat ofensiva turcă împotriva kurzilor în Siria, retrăgând trupele americane din nord-estul Siriei.

Bătălia, care a durat o săptămână, s-a soldat cu peste 500 de morţi - în principal kurzi, inclusiv zeci de civili, şi 300.000 de deplasaţi potrivit Observatorului Sirian al Drepturilor Omului (SOHR).

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.