Republicanul Donald Trump a respins luni noaptea posibilitatea ca regimul nord-corean să construiască o rachetă balistică intercontinentală capabilă să lovească Statele Unite. Declaraţia preşedintelui-ales vine după ce liderul Kim Jong-un a susţinut că experţii nord-coreeni sunt în ultima fază de dezvoltare şi testare a unei rachete balistice intercontinentale, în ciuda sancţiunilor impuse în ultimul an de Consiliul de Securitate al ONU, transmite BBC.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Nu se va întâmpla”, a comentat Donald Trump despre posibilitatea dezvoltării unor rachete balistice intercontinentale la Phenian.

Miliardarul republican nu a precizat dacă se îndoieşte de capacităţile nuclerare dovedite în ultimul an de regimul nord-coreean ori dacă plănuieşte o acţiune preventivă pentru a opri dezvoltarea şi testarea unei asemenea arme.

De asemenea, preşedintele-ales i-a condamnat puternic pe liderii chinezi care au beneficiat de pe urma relaţiilor economice cu Statele Unite, deşi nu au ajutat la controlarea ambiţiilor nucleare ale regimului de la Phenian.

”China a primit sume masive de bani şi bogăţie din Statele Unite într-un schimb complet unilateral, dar nu va ajuta cu Coreea de Nord. Frumos!”, a scris Trump într-un mesaj postat pe Twitter.

Liderul Kim Jong-un a anunţat în mesajul de Anul Nou că experţii nord-coreeni au intrat în ultima fază de dezvoltare a unei rachete balistice intercontinentale şi se apropie de momentul testării unei asemenea arme, care ar putea să crească exponenţial puterea nucleară a regimului de la Phenian.

”Suntem în ultima fază de testare-lansare a unei rachete balistice intercontinentale”, a declarat liderul nord-coreean într-un mesaj de 30 de minute cu ocazia Anului Nou.

Kim Jong-un a amintit de numeroasele teste nucleare, care au transformat Phenianul ”într-o putere militară a Estului, care nu poate să fie atinsă nici măcar de cel mai mare inamic”, făcând trimitere la Statele Unite.

Regimul nord-coreean a detonat două bombe nucleare şi a lansat numeroase rachete în ultimul an, în încercarea de a dezvolta focoase nucleare capabile să lovească continentul nord-american.

Analiştii nu ştiu cât de aproape este regimul nord-coreean de realizarea ambiţiilor nucleare, întrucât nu a reuşit până în acest moment să testeze cu succes o rachetă intercontinentală.

Însă, experţii sunt de acord că Phenianul s-a îndreptat mai puternic spre dezvoltarea programului nuclear după preluarea puterii de către tânărul Kim Jong-un.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.