Mexicul şi SUA vor relua discuţiile în Washington joi pentru a încerca evitarea impunerii unor taxe asupra bunurilor mexicane, iar preşedintele american Donald Trump a afirmat că nu a avut loc „destul progres” privind limitarea migraţiei în discuţiile de miercuri, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Vicepreşedintele american Mike Pence a participat la întâlnirea de miercuri alături de Secretarul de Stat american Mike Pompeo şi ministrul de Externe al Mexicului, Marcelo Ebrard. Americanii susţin că Mexicul trebuie să facă mai multe pentru a opri numărul migranţilor sud-americani care trec graniţa spre SUA.

Nemulţumit de lipsa unui progres în acest sens, Trump a transmis Mexicului săptămâna trecută să ia o atitudine mai dură privind imigraţia ilegală. În caz contrar, SUA vor impune Mexicului taxe de 5% pentru toate exporturile către SUA. Aceste taxe ar putea ajunge până la 25% la sfârşitul anului dacă situaţia nu se va îmbunătăţi.

„Discuţiile de la Casa Albă privind imigraţia cu reprezentanţi ai Mexicului s-au terminat pentru azi. S-au făcut progrese, dar nici pe departe îndeajuns!”, a scris Trump pe Twitter miercuri seara.

Pence se aştepta ca mexicanii să propună „măsuri concrete” pe care sunt pregătiţi să le ia „imediat”, conform unui oficial al Casei Albe.

Ministrul de Externe mexican Marcelo Ebrard a declarat la o conferinţă de presă că discuţiile de miercuri s-au concentrat pe migraţie şi taxe. Statele Unite doresc măsuri care vor avea impact pe termen scurt, însă Mexicul are în vedere soluţii pe termen lung, a precizat el.

„Au fost discutate mai multe posibilităţi care trebuie să fie analizate în detaliu pentru a găsi o înţelegere”, a afirmat Ebrard.

Dacă taxele vor fi implementate, Statele Unite se vor afla într-o dispută comercială atât cu Mexicul cât şi cu China, doi dintre cei mai importanţi parteneri comerciali ai Washingtonului, o situaţie pe care mediul de afaceri american speră să o evite.

Mexicul doreşte, de asemenea, să evite un posibil război comercial despre care analiştii susţin că ar putea pune economia mexicană în recesiune. Preşedintele mexican Andres Manuel Lopez Obrador s-a arătat optimist privind un acord. Însă administraţia sa se pregăteşte şi pentru posibilitatea în care nu se va ajunge la un acord şi a pregătit o listă de produse americane care vor fi vizate de taxe, conform unui oficial mexican.

Ofiţerii vamali americani au reţinut peste 132.000 de persoane care încercau să intre în SUA din Mexic în mai, a informat administraţia Trump miercuri, cel mai mare număr înregistrat într-o lună în peste zece ani, ajungând astfel la ceea ce oficialii au numit „o criză”.

Administraţia Trump doreşte ca Mexicul să oprească creşterea numărului de migranţi şi să îşi securizeze graniţa cu Guatemala, principalul punct de intrare al migranţilor în Mexic.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.