Candidatul republican la preşedinţia SUA, Donald Trump, a declarat luni că în continuare crede că legislaţia privind avortul ar trebui să fie decisă de legi la nivelul statelor americane şi a evitat să abordeze problema unei eventuale interdicţii la nivel federal a avortului, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Într-o postare video pe platforma sa socială, fostul preşedinte american a spus că susţine excepţiile în cazul violului, incestului şi pentru a proteja viaţa mamei. De asemenea, el a reiterat că susţine disponibilitatea fertilizării in vitro.

Trump nu a spus însă că va încerca să obţină o interzicere naţională a avortului dacă se va întoarce la Casa Albă şi este posibil ca acest videoclip să galvanizeze alegătorii din ambele partide politice în perspectiva alegerilor prezidenţiale din noiembrie.

Fostul preşedinte a spus că el este responsabil pentru decizia Curţii Supreme din 2022 care a pus capăt dreptului federal la avort, făcând aluzie la alegerile sale conservatoare pentru înalta curte americană. "Părerea mea este că acum, că avem avortul acolo unde toată lumea a vrut să fie din punct de vedere legal, statele vor decide prin vot sau legislaţie sau poate ambele", a spus Trump în videoclipul său. "Şi orice decid ei trebuie să fie legea ţării. În acest caz, legea statului", a precizat Trump.

El nu a specificat o săptămână a sarcinii de la care ar susţine interzicerea avortului.

De la lansarea campaniei sale, la sfârşitul anului 2022, Trump s-a ferit în mare parte de subiectul avortului.

Partidul Republican s-a străduit să articuleze un mesaj care să stopeze consecinţele politice ale hotărârii din 2022 prin care a fost anulată decizia istorică Roe vs. Wade din 1973. Decizia a fost posibilă datorită numirii de către Trump a trei judecători conservatori în instanţa supremă în timp ce era preşedinte, între 2017 şi 2021.

Răsturnarea de situaţie a declanşat o reacţie a alegătorilor care a fost creditată pe scară largă ca fiind cea care a limitat victoriile republicane în alegerile pentru Congres de la mijlocul mandatului prezidenţial, în 2022, şi care i-a propulsat pe democraţi către succes în unele alegeri statale de anul trecut.

În timp ce americanii tind să accepte restricţiile privind avortul după primul trimestru, sondajele arată, de asemenea, că o majoritate considerabilă preferă ca decizia să fie luată de pacientă şi de medicul ei, nu de guvern.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.