Preşedintele american Donald Trump a căutat - în discuţia sa cu omologul său ucrainean, în iulie - să-i discretideze pe europeni, mai ales Germania, acuzându-i că nu fac mare lucru pentru Ucraina, iar interlocutorul său s-a declarat de acord ”1000%”, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Conţinutul apelului telefonic între Trump şi Zelenski, care a provocat anunţarea de către democraţi a lansării unei proceduri de destituire a preşedintelui american, a fost publicat miercuri de Casa Albă.

”Noi facem multe pentru Ucraina”, a dat asigurări Trump.

”Noi desfăşurăm multe eforturi şi timp. Mai mult ca ţările europene, iar ei ar trebui să vă ajute mai mult”. ”Germania nu face aproape nimic pentru voi”, a adăugat el.

”Tot ceea ce fac ei este să vorbească, iar eu cred că voi ar trebui într-adevăr să vorbiţi cu ei. Când vorbeam eu cu Angela Merkel, ea evocă Ucraina, dar nu face nimic”.

”Multe ţări europene sunt la fel”, în timp ce ”Statele Unite au fost foarte, foarte bune cu Ucraina. N-aş spune că e neapărat reciproc, pentru că sunt pe cale să se întâmple lucruri care nu sunt bune, dar Statele Unite au fost foarte, foarte bune faţă de Ucraina”, a conchis el.

”Da, aveţi absolută dreptate”, s-a grăbit să-i răspundă Zelenski, un novice în politică, ales în aprilie la conducerea unei ţări foarte dependente de ajutorul american.

”SUA SUNT UN PARTENER MULT MAI MARE CA UE”

”Nu doar 100%, ci 1000%. Iar eu pot să vă spun următorul lucru: am vorbit cu Angela Merkel şi m-am întâlnit cu ea. M-am întâlnit şi am vorbit de asemenea (cu preşedintele francez Emmanuel) Macron şi le-am spus că nu fac atât cât ar trebui”, mai ales cu privire la sancţiunile occidentale impuse Rusiei din cauza anexării Peninsulei ucrainene Crimeea, i-a spus liderul ucrainean.

”Ei nu aplică sancţiunile. Ei nu acţionează atât cât ar trebui pentru Ucraina”, a insistat el.

”Chiar dacă, în mod logic, Uniunea Europeană ar trebui să fie cel mai mare partener al nostru, se adevereşte tehnic că Statele Unite sunt un partener mai mare decât Uniunea Europeană, iar eu vă sunt recunoscător”, continuă Volodimir Zelenski.

Cei doi s-au întâlnit miercuri, la o conferinţă de presă,la New York, în marja Adunării Generale a ONU.

”Germania, Franţa, ţările UE ar trebui, cu adevărat, să vă ajute mai mult”, a insistat Donald Trump, apreciind că aceste ţări ar trebui să se simtă ”un pic vinovate”, ”pentru că nu fac ceea ce ar trebui să facă”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.