Preşedintele american în exerciţiu Donald Trump respinge planul relansării economice în valoare de 900 de miliarde de dolari, adoptat de Congres, după luni de blocaj, catalogându-l drept o ”ruşine”, şi cere creşterea valorii cecurilor destinate familiilor, iar preşedintele ales american Joe Biden consideră că planul nu este suficient şi anunţă că va cere Congresului să adopte în 2021 un nou plan de susţinere a economiei, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Cer Congresului să amendeze acest proiect de lege şi să crească cei 600 de dolari ridicol de slabi la 2.000 sau la 4.000 de dolari pentru un cuplu. Cer de asemenea Congresului să se debaraseze de elementele inutile şi costisitoare din această lege”, a anunţat marţi, într-o înregistrare video postată pe Twitter, Donald Trump.

Planul adoptat de către congresmenii americani luni seara în vederea susţinerii gospodăriilor şi întreprinderilor afectate de covid-19, considerat esenţial în repunerea pe şine a primei economii mondiale, nu poate intra în vigoare fără semnătura preşedintelui.

Or Trump sugerează în această înregistrare video că nu este pregătit să-l promulge dacă nu se efectuează modificările pe care le cere.

Miliardarul solicită să i se trimită un proiect de lege ”convenabil” şi avertizează că, altfel, i-ar putea reveni ”viitoarei administraţii” să adopte un plan de relansare.

”Este cu adevărat o ruşine”, tună el, în contextul în care Casa Albă a fost implicată în negocierea textului, prin intermediul secretarului Trezoreriei Steven Mnuchin.

”Ea se numeşte legea ajutoarelor covid, însă nu are aproape nimic a face cu covidul”, apreciază Trump, care citează claie la grămadă ajutoare prevăzute în text pentru Cambodgia sau Myanmar şi finanţări destinate armatei egiptene, în contextul în care aceasta din urmă, acuză el, ”va cumpăra echipament militar aproape exclusiv rusesc”.

Trump deplânge de asemenea faptul că proiectul prevede milioane de dolari în vederea promovării ”democraţiei şi programe cu privire la gen” în Pakistan sau instituţiiculturale din Statele Unite.

BIDEN CERE ALT PLAN

Democraţii şi republicani au anunţat duminică, după luni de blocaj, că au ajuns la un acord de principiu asupra unor cecuri destinate familiilor celor mai fragilizate, unor ajutoare destinate întreprinderilor şi şcolilor şi unor alocaţii de şomaj suplimentare în valoare de 300 de dolari pe săptămână ori o anvelopă în vederea unei distriburi echitabile a vaccinurilor împotriva covid-19.

Prima economie a lumii a intrat într-o recesiune profundă în primăvară - cea mai gravă de la cea din anii '30 -, din cauza opririi activităţii, o măsură care avea scopul să oprească răspândirea noului coronavirus, care a provocat un şomaj masiv.

Pandemia a accelerat puternic în toamnă şi a oprit înfiinţarea unor noi locuri de muncă şi relansarea activităţii declanşate în vară.

Un prim plan - de o valoare uriaşă de 2.200 de miliarde de dolari - a fost adoptat de urgenţă la sfârşitul lui martie, în timpul primului val al pandemiei. El prevede alocaţii de şomaj excepţionale, în valoare de 600 de dolari pe săptămână şi trimiterea unor cecuri în valoare de 1.200 de dolari fiecărui adult.

Preşedintele ales al Statelor Unite Joe Biden a apreciat marţi că planul de ajutorare în valoare de 900 de miliarde de dolari este ”un prim pas”, dar că este insuficient, şi a anunţat că va cere anul viitor Congresului să adopte un nou plan de susţinere a economiei americane.

”Trebuie să lucrăm implicând cele două partide (democrat şi republican). Numai astfel vom reuşi”, a subliniat cel care este un obişnuit al culoarelor puterii la Washington, după ce a petrecut peste 35 de ani în Senat şi opt ani ca vicepreşedinte.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.