Preşedintele american Donald Trump a recomandat Regatului Unit să părăsească Uniunea Europeană fără acord dacă nu le sunt îndeplinite pretenţiile şi să nu plătească factura "divorţului", într-un interviu pentru The Sunday Times.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Dacă nu obţineţi acordul pe care îl vreţi, eu voi părăsi masa negocierilor", a spus Trump, care este aşteptat înt-ro vizită de Stat de trei zile în Regatul Unit începând de luni. 

"Dacă aş fi în locul lor, nu aş plăti 50 de miliarde de dolari", a adăugat el, referindu-se la angajamentul luat de Regatul Unit în cadrul bugetului plurianual european în curs (2014-2020), care acoperă şi perioada de tranziţie prevăzută de acordul de divorţ stabilit în noiembrie la Londra şi Bruxelles.           

Guvernul britanic a avansat o sumă cuprinsă între 40 şi 45 de miliarde de euro, cifre neconfirmate de UE.    

De altfel, preşedintele american a estimat că Londra a comis "o eroare" neimplicându-l pe Nigel Farage, liderul Partidului pentru Brexit, care s-a clasat în frunte la alegerile europarlamentare, în negocierile cu Bruxelles.         

"Îmi place mult Nigel. Are multe de oferit", a spus el. 

Estimând că Londra trebuie să părăsească UE anul acesta - "trebuie să o facă" - el a promis încheierea rapidă a unui acord de liber-schimb între Statele Unite şi Regatul Unit de când va fi făcut. "Avem potenţialul de a fi un partener comercial incredibil pentru Regatul Unit. 

Guvernul conservator al Theresei May a fost nevoit să amâne data Brexitului, iniţial prevăzut pentru 29 martie, la 31 octombrie.

În faţa eşecului, la trei ani de la referendumul care a decis ieşirea din Uniunea Europeană a Marii Britanii, liderul britanic a anunţat săptămâna trecută că demisionează din funcţiile sale la 7 iunie. 

Într-un interviu acordat, sâmbătă, tabloidului The Sun, Trump şi-a manifestat susţinerea pentru fostul ministru de Externe, Boris Johnson, ca succesor al lui May. "Boris ar face o treabă foarte bună", a spus el.

În prezent, treisprezece candidaţi luptă pentru funcţie. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.