Preşedintele Statelor Unite, Donald Trump, a promis marţi dimineaţă un plan ”minunat” al asigurărilor de sănătate şi a aruncat vina pe democraţi şi pe câţiva republicani după prăbuşirea legii de abrogare şi înlocuire a Obamacare în Senat, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Am fost dezamăgiţi de toţi democraţii şi de câţiva republicani. Cei mai mulţi republicani sunt loiali, grozavi şi au muncit extrem de mult. Ne vom întoarce!”, a scris preşedintele american într-un mesaj postat pe Twitter.

De asemenea, miliardarul republican a precizat că va aştepta ca actuala lege a asigurărilor de sănătate să se prăbuşească, pentru că democraţii şi republicanii vor înţelege atunci că trebuie să se unească pentru un ”plan minunat al asigurărilor de sănătate”.

Proiectul republican de reformare a sistemului de sănătate s-a prăbuşit din nou - în forma sa actuală -, în urma dezertării a unor senatori din cadrul majorităţii, fiind vorba de un nou eşec al lui Donald Trump în a-şi îndeplini această promisiune din cursa pentru Casa Albă.

Examinarea acestei reforme - promisă de şapte ani de republicani - a fost deja respinsă în mai multe rânduri, din cauza unor divergenţe interne între republicanii care controlează cele două camere legislative din Congres.

Doi senatori - Mike Lee şi Jerry Moran - i-au dat luni seara lovitura de graţie, anunţând că vor vota împotriva acestei noi versiuni, elaborate de liderii majorităţii, care au încercat în zadar să concilieze facţiunile conservatoare şi moderate. În total, patru din cei 52 de senatori republicani şi-au anunţat opoziţia, în contextul în care sunt necesare 50 de voturi pentru adoptarea textului de abrogare şi înlocuire a Obamacare.

Donald Trump le-a cerut parlamentarilor, într-un mesaj postat pe Twitter, să adopte o soluţie radicală: abrogarea întregii Obamacare, legea emblematică a lui Barack Obama cu privire la asigurări pe caz de boală, şi să lase pe mai târziu elaborarea unei ipotetice legi care să o înlocuiască.

”Republicanii ar trebui doar să abroge Obamacare acum şi să repornească de la zero în elaborarea unui nou plan cu privire la sănătate. Democraţii li se vor alătura!”, a scris el pe Twitter.

În schimb, senatorii vor vota ”în zilele următoare” în vederea abrogării unor elemente centrale ale legii democrate din 2010 - cu un termen limită de doi ani -, aşa cum au făcut în 2015, când s-a opus prin veto Barack Obama.

Însă acest ”plan B” ar putea să cadă, deoarece moderaţii republicani, care au contribuit la torpilarea refomei, nu ar vrea să aprobe o abrogare fără o plasă de siguranţă imediată pentru milioanele de oameni care au avut acces la îngriri prin Obamacare.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.