Donald Trump nu a exclus, marţi, faptul ca prinţul moştenitor saudit Mohammed bin Salman să fi fost la curent cu asasinarea jurnalistului Jamal Khashoggi, dar a afirmat că acest lucru nu ameninţă relaţia ”de nezdruncinat” între Statele Unite şi Arabia saudită, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”S-ar putea foarte bine ca prinţul moştenitor să fi avut cunoştinţă de acest eveniment tragic - poate (că da), poate că nu!”, a declarat preşedintele american, citat într-un comunicat.

”Poate că nu vom afla niciodată toate faptele din jurul uciderii lui Jamal Khashoggi. În orice caz, relaţia noastră este cu regatul Arabiei Saudite. Statele Unite intenţionează să rămână un partener de nezdruncinat al Arabiei Saudite”, a adăugat el.

Preşedintele american a enumerat motivele care fac această relaţie strategică: lupta împotriva inamicului comun iranian, lupta împotriva ”terorismului islamic radical”, cumpărarea de armament american sau stabilitatea preţului petrolului, în contextul în care Riadul este primul exportator mondial.

Potrivit lui Donald Trump, agenţiile americane de informaţii ”continuă să analizeze toate informaţiile”.

Mai multe publicaţii americane, inclusiv The Washington Post (WP), în care jurnalistul saudit scria cronici cu regularitate, au dezvăluit însă că CIA a ajuns la concluzia că puternicul prinţ moştenitor este comanditarul asasinatului.

Jamal Khashoggi, care îşi avea reşedinţa în Statele Unite şi era un critic dur al regimului saudit, a fost ucis la 2 octombrie în Consulatul Arabiei Saudite la Istanbul, unde s-a dus să facă demersuri în vederea viitoarei sale căsătorii cu o femeie turcă.

Acest asasinat a pătat imaginea regatului saudit şi pe a lui Mohammed bin Salman, supranumit ”MBS”, despre care cea mai mare parte a observatorilor afirmă că nu avea cum să nu fie la curent cu operaţiunea.

Cea mai mare parte a executanţilor sunt cunoscuţi, iar Washingtonul le-a impus săptămâna trecută sancţiuni financiare unui număr de 17 dintre ei, în momentul în care justiţia saudită anunţa o serie de inculpări.

Congresul american, inclusiv membri din rândul republicanilor preşedintelui Trump, cere însă Washingtonului să meargă mai departe şi să-i sancţioneze pe comanditari.

”Eu înţeleg că membrii Congresului vor să meargă în altă direcţie, din motive politice sau altele - ei sunt liberi să o facă”, a anunţat Donald Trump în comunicatul său.

”Voi ţine cont de toate ideile care-mi vor fi propuse, dar numai dacă ele nu sunt în contradicţie cu securitatea şi siguranţa absolută a Americii”, a adăugat el.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.