Donald Trump a hotărât săle interzică americanilor să investească în întreprinderi chineze acuzate de către Guvernul său de susţinerea activităţilor militare ale Beijingului, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Locatarul Casei Albe precizează în acest decret, pe care l-a semnat joi, că această interdicţie intră în vigoare la 11 ianuarie - cu nouă zile înainte de plecarea sa de la Casa Albă şi instalarea succesorului său Joe Bien.

Americanii care deţin participaţiuni şi alte interese financiare în societăţile vizate au termen până în noiembrie 2021 să le cedeze.

Acest anuţ face parte dintr-o ofensivă recentă a administraţiei Trump de contracarare a ascensiunii puterii Beijingului - hotărât să rivalizeze cu Washingtonul pe scena mondială pe aproape toate planurile, de la economie până îndomeniul militar şi de la politică la tehnologie.

Donald Trump denunţă în acest decret faptul că China ”exploatează tot mai mult capitalurile Statelor Unite cu scopul de a permite dezvoltarea şi modernizarea activităţilor sale militare, serviciilor de informaţii şi altor sisteme de securitate”, lucru care-i permite să ameninţe în mod direct Statele Unite şi trupele americane staţionate în străinătate.

Banii particularilor americani investiţi în aceste companii, mai afirmă miliardarul republican, permit Beijingului să dezvolte armament de distrugere în masă şi să efectueze atacuri cibernetice ”împotriva Statelor Unite şi poporului lor”.

China ”exploatează investitorii americani pentru a-şi finanţa dezvoltarea şi modernizarea armatei”, conchide Trump, care refuză în continuare să-şi recunoască înfrângerea în alegerile prezidenţiale de la 3 noiembrie.

Societăţile vizate sunt întreprinderi publice şi private în domeniile aeronautic, transportului maritim, construcţiilor, comunicaţiilor şi noilor tehnologii.

Ele sunt cotate pe pieţe financiare chineze, la Bursa din Hong Kong şi pe Wall Street prin instrumente financiare sau filiale.

Particularii investec prin intermdiul unor fonduri mutuale, care reunesc economiile mai multor investitori, propuse de către un gestionar de portofolii.

Cel mai adesea, ei nu ştiu că deţin acţiuni sau o parte a titlurilor unor societăţi.

China Mobile Communications şi China Telecommunications Corp se află pe lista întreprinderilor vizate de către Donald Trump.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.