Democraţii americani au anunţat joi redactarea actului inculpării lui Donald Trump, care cere, la rândul său, o procedură accelerată, pentru a putea fi judecat ”echitabil” în Senat, controlat de către republicani, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Vom câştiga” lupta destituirii, a promis preşedintele american, vizibil pregătit de bătaie.

”Dacă voi mă inculpaţi, faceţi-o acum, repede, pentru ca să avem un proces echitabil în Senat şi pentru ca ţara noastră să poată să treacă la muncă”, a îndemnat el într-un tweet, adresându-se sfidător democraţilor din Congres, majoritari în Camera Reprezentanţilor.

Şefa lor, Nancy Pelosi, a cerut joi Comisiei Judiciare din cadrul Camerei să înceapă redactarea articolelor inculpării ("impeachment") preşedintelui.

”Preşedintele (Donad Trump) nu ne lasă altă opţiune decât să acţionăm, pentru că a încercat din nou să ne corupă alegerile în propriul său folos”, a justificat ea.

”Vestea bună este că republicanii n-au mai fost niciodată atât de uniţi”, i-a replicat locatarul Casei Albe imediat după această scurtă alocuţiune lui Pelosi.

Având în vedere raportul de forţe din Cameră, Donald Trump are şanse mari să intre în cărţile de istorie ca al treilea preşedinte american inculpat. Votul în sesiune plenară ar putea să aibă loc înainte de Crăciun.

Senatul, controlat de republicani, va fi însărcinat apoi să-l judece pe preşedinte şi este necesară o majoritate de două treimi pentru a-l destitui, ceea ce pare improbabil, în contextul în care aleşii din partidul său fac bloc în jurul său.

”ABUZ DE PUTERE”

Locatarul Casei Albe este vizat de o procedură de destituire pentru că i-a cerut, într-o convorbire la telefon în această vară, omologului său ucrainean Volodimir Zelenski ”să se aplece” asupra democratului Joe Biden, bine plasat să-l înfrunte în alegerile prezidenţiale din 2020.

Potrivit unor oficiali de rang înalt audiaţi în Congres, o invitaţie la Casa Albă a lui Zelenski a fost apoi condiţionată de anunţarea unor investigaţii cu privire la Joe Biden. În plus, un ajutor militar în valoare de aproape 400 de milioane de dolari destinat Ucrainei a fost blocat cu câteva zile înainte de acest apel telefonic.

Preşedinta Camerei Reprezentanţilor subliniază că ”faptele nu sunt contestate: preşedintele a abuzat de puterea sa în folosul său personal, în detrimentul securităţii noastre naţionale, condiţionând un ajutor militar şi o întâlnire crucială în Biroul Oval de anunţarea unei anchete împotriva rivalului său politc”.

”Preşedintele a comis un abuz de putere, ne-a slăbit securitatea naţională şi a pus în pericol integritatea alegerilor noastre”, a acuzat Pelosi, în opinia căreia ”acţiunile preşedintelui au încălcat în mod grav Constituţia”.

Trump dă asugurări că apelul său telefonic este ”perfect” şi se declară victima unei maţinaţiuni politice.

Joi, el a dat asigurări că dosarul inculpării sale este ”gol”.

Însă ”nimic nu are importanţă” pentru democraţi, ”ei au înnebunit”, a apreciat el.

Trump a sugerat că va folosi procesul său în Senat ca pe o tribună politică, enumerând mai mulţi oficiali pe care vrea să-i vadă depunând mărturie, şi anume: Nancy Pelosi, alesul Adam Schiff, care a supervizat ancheta, dar şi pe Joe Biden şi pe fiul său Hunter Biden, care a făcut mult timp afaceri în Ucraina.

În Senat, ”noi vom dezvălui, pentru prima oară, cât de corupt este sistemul”, a ameninţat el.

”Eu am fost ales pentru a «seca mlaştina» şi asta fac!”, a adăugat el.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.