Donald Trump se află marţi - la un an de la un proces istoric în vederea uneidestituiri - din nou în poziţia de acuzat în Senat, ai cărui membri urmează să stabilească dacă fostul preşedinte al Statelor Unite a încurajat atacul sângeros la Capitoliu, în ultimele zile ale mandatului său, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Acest nou proces va intra şi el în istorie, în mai multe privinţe - niciun preşedinte american nu a mai fost inculpat în două rânduri şi nici nu a fost judecat după ce a plecat de la putere.

Donald Trump, care va fi absent la proces, probabil că va fi achitat, la fel ca prima oară, deoarece cei 50 de senatori democraţi vor întâmpina mari dificultăţi în a convinge 17 senatori republicani să voteze împteună cu ei, pentru a obţine două treimi din cele 100 de voturi de care au nevoie pentru a-l condamna.

Violenţa atacului de la 6 ianuarie, în timp ce aleşii certificau victoria lui Joe Biden în alegerile prezidenţiale de la 3 noiembrie, a provocat o emoţie atât de puternică încât democraţii au reactivat procedura în vederea destituirii, în pofida faptului că mandatul lui Trump se afla la sfârşit.

Camera Reprezentanţilor, aflată sub controlul democraţilor, l-a inculpat (”impeachment”) la 13 ianuarie cu privire la ”incitare la insurecţie”.

Miliardarul republican şi aliaţii săi se sprijină tocmai pe plecarea sa de la Casa Albă, la 20 ianuarie, pentru a susţine că procesul este contrar Constituţiei. Senatorii pot, în opinia lor, să demită un preşedinte în funcţie şi nu să judece un simplu cetăţean.

Acuzarea democrată invocă precedentul unui fost secretar judecat în acest cadru şi subliniază că este necesar ca Trump să fie condamnat pentru a fi ineligibil şi a ”descuraja alţi viitori preşedinţi să provoace violenţe cu scopul de a rămâne la putere”.

În cadrul procesului, avocaţii apărării urmează să se concentreze asupra acestei dezateri juridice, pentru a evita să fie nevoiţi să justifice tweeturile şi diatribele inflamate ale clientului lor.

Majoritatea senatorilor republicani ar urma să campeze în spatele acestui argument şi să voteze achitarea - fără să se pronunţe asupra fondului problemei.

”BUTOI CU PULBERE”

”Dacă acest lucru s-ar fi întâmplat în Uniunea Sovietică, ar fi fost numit o mascaradă”, a tunat duminică unul dintre ei, Bill Cassidy.

La fel ca în urmă cu un an - când a fost judecat de ”abuz de putere”, din cauză că a cerut Ucrainei să ancheteze cu privire la fiul lui Joe Biden, Hunter Biden, Donald Trump are toate şansele să nu fie condamnat.

Fostul magnat în domeniul imobiliar are însă multe de pierdut în timpul procesului, care urmează să fie transmis în direct în întreaga ţară.

În pofida faptului că este susţinut de o bază, atacul i-a erodat popularitatea.

Potrivit unui sondaj Ipsos/ABC News publicat duminică, 56% dintre americani cred că este necesar ca fostul preşedinte să fie condamnat şi să i se interzică să mai candideze - însă peste 80% dintre republicani se opun acestui lucru.

Trump cochetează, la vârsta de 74 de ani, cu ideea unei noi candidaturi în 2024, şi nu are interesul să vadă acest episod jucat şi rejucat.

Însă democraţii care prezintă acuzarea intenţionează să denunţe atitudinea lui Donald Trump care, potrivit argumentelor lor scrise, ”a creat un butoi cu pulbere, a aprins o scânteie şi apoi a încercat să obţină profit personal de pe urma haosului care a urnat”.

Ei urmează să revină îndelung asupra evenimentelor care au zguduit democraţia americană.

”FORŢA”

După două luni de cruciadă grotescă împotriva rezultatului alegerilor prezidenţiale, Donald Trump şi-a îndemnat susţinătorii să manifesteze la Washington în ziua în care Congresul urma să înregistreze victoria rivalului său.

Trump a pozat, din nou, în ciuda oricărei evidenţe, drept victima unor ”fraude masive” şi a tunat către mulţime: ”voi nu ne veţi recuceri niciodată ţara dacă sunteţi slabi. Trebuie să vă arătaţi forţa”.

Câteva momente mai târziu, sute de bărbaţi şi de femei forţau intrarea în Capitoliu, semănând frica şi haosul. Cinci persoane, inclusiv un poliţist lovit cu un extinctor, au fost ucise în atac.

Donald Trump le-a cerut abia după câteva ore susţinătorilor săi ”să se întoarcă acasă”, într-o înregistraree video în care le spune de asemenea că ”vă iubim”.

Pentru a aminti amploarea dramei, procurorii democraţi ar putea cere să audieze martori.

Însă nu este sigur că senatorii, care urmează să valideze marţi cadrul procesului - durata, orele, audierile - vor accepta acest lucru.

Republicanii nu vor să zăbovească asupra acestui episod, care provoacă disensiuni în rândul lor, aşa cum a arătat o moţiune de cenzură adoptată sâmbătă de către Partidul Republican din Wyoming împotriva alesei din acest stat Liz Cheney, una dintre puţinii republicani care a votat în favoarea inculpării lui Donald Trump.

Iar democraţii nu au interesul să prelungească un proces care-i împiedică să consacre implementarea programului lui Joe Biden.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.