Donald Trump a interzis intrarea în Statele Unite a ”responsabililor de rang înalt ai regimului iranian şi familiiloor lor”, într-o nouă escaladă a campaniei ”presiunii maxime” împotriva Iranului, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Ani de zile, responsabili iranieni şi membri ai familiilor lor au profitat liniştiţi de libertatea şi prosperitatea Americii, de excelentele oportunităţi pe care le oferă Statele Unite în domeniul educaţiei, agrementului şi culturii”, denunţat joi, într-un comunicat, secretarul de Stat american Mike Pompeo.

Într-o ”proclamaţie prezidenţială”, locatarul Casei Albe a ”decretat că responsabilii de rang înalt ai regimului şi familiile lor” nu vor mai fi ”autorizaţi să intre în Statele Unite”, adaugă secretarul de Stat.

”ELITA IRANIANĂ NU VA MAI PUTEA PROFITA DE BINEFACERILE UNEI SOCIETĂŢI LIBERE”

”Elita iraniană nu va mai putea profita de binefacerile unei societăţi libere în timp ce poporul iranian suferă din cauza corupţiei şi proastei guvernări a regimului”, insistă, el, adăugând că Guvernul lui Donald trump consideră Iranul ”primul stat susţinător al terorismului în lume”.

Preşedintele iranian Hassan Rohani, prezent săptămâna aceasta la New York, la Adunarea Generală a ONU, este supus de către autorităţile americane unor restricţii stricte de deplasare, la fel ca şeful său al diplomaţiei Mohammad Javad Zarif.

Cei doi lideri iranieni nu se pot îndepărta de sediul ONU, situat în estul Manhattanului.

Trump a ameninţat marţi, la tribuna ONU, să ”înăsprească” sancţiunile impuse Teheranului, dacă Iranul nu pune capăt atitudinii sale ”ameninţătoare”.

Iar miercuri Pompeo a trecut la fapte, anunţând impunerea unor sancţiuni unor companii chineze acuzate că ”transportă cu bună ştiinţă petrol din Iran”, ”încălcând” un embargo american.

La rândul său, Rohani a refuzat să-l întâlnească pe Trump săptămâna aceasta la New York, în pofida unor demersuri ale unor lideri europeni, cu francezul Emmanuel Macron în frunte.

IRANUL VA DISCUTA, BINEÎNŢELES, CU SUA DACĂ RIDICĂ SANCŢIUNILE

Iranul va discuta ”bineînţeles” cu Statele Unite dacă acestea ridică sancţiunile impuse Teheranului, a declarat joi, la New York, Rohani.

Sancţiunile impuse Iranului după retragerea americană din Acordul de la Viena din 2015 în dosarul nuclear iranian ”sunt (o condiţie) prealabilă care nu permite” instaurarea dialogului, a declarat el într-o conferinţă de presă.

”Dacă se ajunge la ridicarea acestei (condiţii) prealabile” şi ”dacă America îşi ridică sancţiunile şi presiunea maximă”, ”bineînţeles că vom putea discuta cu America”, a subliniat el.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.