Donald Trump s-a declarat impresionat de declaraţiile preşedintelui sud-coreean Moon Jae-in cu privire la posibilitatea de a fi distins cu Premiul Nobel pentru Pace şi a subliniat că prioritatea sa este pacea în peninsula coreeană, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Preşedintele Moon a fost foarte amabil când a sugerat-o”, a declarat marţi preşedintele american, întrebat despre acest lucru în Biroul Oval.

”Cred că a fost generos din partea sa să facă această declaraţie, dar principalul este să se ajungă acolo (...). Eu vreau pacea”, a adăugat el, precizând că locul şi data summitului său cu liderul nord-coreean  Kim Jong Un vor fi anunţate în zilele următoare.

Preşedintele sud-coreean şi-a minimalizat luni şansele de a primi Nobelul pentru pace, după summitul său istoric cu liderul nord-coreean Kim Jong Un, apreciind că locatarul Casei Albe l-ar putea obţine în locul său.

”Preşedintele Trump poate avea Premiul Nobel. Tot ce avem noi nevoie este pacea”, i-a răspuns el văduvei unuia dintre predecesorii săi, Kim Dae-jung, care i-a urat să obţină Nobelul.

Kim Dae-jung a fost distins cu Premiul Nobel pentru Pace în 2000, pentru rolul în primul summit intercoreean cu Kim Jong Il, tatăl actualului lider al Coreei de Nord.

De câteva zile, ideea că Donald Trump ar merita Premiul Nobel pentru Pace, în cazul în care întâlnirea sa cu liderul nord-coreean va conduce la dezarmarea nucleară a Peninsulei Coree este promovată de unii din tabăra republicană.

”Asta nu s-ar fi întâmplat fără Trump”, sublinia săptămâna trecută senatorul republican Lindsey Graham.

"Donald Trump a convins Coreea de Nord şi China că el vrea să contribuie serios la schimbare”, a adăugat senatorul, apreciind că o asemenea recompensă ar fi meritată în cazul în care rezultatul negocierilor este pozitiv.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.