Preşedintele american Donald Trump l-a prins pe omologul său sud-african Cyril Ramaphosa într-o ambuscadă, miercuri, la Casa Albă, unde i-a arătat videoclipuri menite să susţină acuzaţii americane potrivit cărora agricultorii albi sud-africani sunt victime ale unui ”genocid”, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Într-una dintre punerile în scenă după care se dă în vânt, preşedintele american a întrerupt discuţiile cu Cyril Ramaphosa, în Biroul Oval, unde a pus să se difuzeze imagini care arată, în opinia sa, ”familii întregi” de agricultori albi care fug de pe pământurile lor, exproprieri forţate şi ”moriminte ale fermierilor” albi.

”Ei sunt ucişi”, a tunat preşedintlee american.

Evenimente
26 mai Energy Road - Energie la tine acasă
10 iunie Perspectivele macroeconomice şi fiscale ale României

”Aceştia sunt fermieri albi care fug din Africa de Sud şi este foarte trist să-i vedem”, a continuat el. ”Însă sper ca noi să putem să avem o explicaţie în acest subiect, pentru că ştiu că nu vreţi asta”, a spus el.

Cyril Ramaphosa a dezminţit că susţine asemenea lucruri.

”Nu, nu, nu, nu, nimeni nu vrea să le ia pământul”, i-a răspuns el, după ce Donald Trump l-a acuzat, în Biroul Oval, de faptul că ”autorizează” exproprieri ale agricultorilor albi.

El a încercat în mai multe rânduri să ia cuvântul, însă în zadar, cerând la un moment dat să se vorbească despre acest subiect ”în mod calm”.

"Nelson Mandela ne-a învăţat ca, în cazul unei probleme, oamenii să se aşeze în jurul unei mese şi să vorbească despre ea”, a declarat el.

Donald Trump a făcut din Africa de Sud, de când s-a întors la putere, în ianuarie, una dintre ţintele sale favorite, denunţând o discriminare rasială, în opinia sa, a minorităţii albe descedente a primilor colonişti europeni.

Preşedintele american afirmă, fără să prezinte vreo probă, că agricultorii albi sunt victme ale unui ”genocid” în fosta ţară a apartheidului, acuzaţii pe care Pretoria le respinge în mod categoric.

RESETARE DE LA ZERO?

Elon Musk, cel mai bogat om din lume, un consilier apropiat al lui Donald Trump care s-a născut în Africa de Sud, era prezent în Biroul Oval.

Patronul Tesla, SpaceX şi X este un bard foarte activ al unor acuzaţii cu privire la existenţa unor ”legi rasiste” împotriva minorităţii albe în ţara sa natală.

Săptămâna trecută, Statele Unite au primit în mod oficial 49 de africaneri ca ”refugiaţi”, o iniţiativă primită foarte rău de Pretoria.

Din această parte a populaţiei albe provin lideri politici care au instituit apartheidul, un sistem de segregare rasială care aprivat populaţia - foarte majoritară - de culoare de marea majoritate a drepturilor începând din 1948 şi până la începutul anilor 1990.

Această primire contrastează cu politica imigraţiei după revenirea la putere a lui Donald Trump, care a promis expulzări masive de imigranţi clandestini, în timp ce sosirea solicitanţilor de azil a fost aproape suspendată.

Donald Trump a ameninţat să lipsească de la un prim summit al G20 pe continentul african, prevăzut în noiembrie, la Johannesburg, şi l-a expulzat pe ambasadorul sud-african la Washington în martie.

Doar 7,3% dintre sud-africani sunt albi, însă această minoritate deţine cea mai mare parte a terenurilor agricole, potrivit statisticilor oficiale.

În timpul acestei vizite, Africa de Sud umează să încerce cu prioritate să-şi menţină relaţiile comerciale cu Statele Unite, în contextul taxelor vamale, pentru a-şi proteja exporturile, a anunţat marţi un purtător de cuvânt al preşedinţiei sud-africane, Vincent Magwenya.

Statele Unite sunt al doilea partener comercial al Pretoriei, după China.

Această întâlnire trebuie să permită ”resetarea de la zero a relaţiilor” celor două ţări, a pledat preşedintele sud-african.

Cyril Ramaphosa era însoţit la această întâlnire de doi campioni la golf, Ernie Els şi Retief Goosen, şi de cel mai bogat om de afaceri din Africa de Sud, Johann Rupert, toţi trei africaneri.

În afară de acest scandal, administraţia Trump este furioasă în continuare pe Pretoria, din cauza unei plângeri prin care acuză Israelul de genocid în Războiul din Fâşia Gaza, la Curtea Internţaională de Justiţie (CIJ).

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.