Preşedintele Donald Trump a condamnat luni după-amiază drept ”inacceptabilă” agresiunea rasistă din Portland, care a stârnit un val de emoţie în Statele Unite. Doi bărbaţi au fost înjunghiaţi mortal şi un al treilea este în stare gravă, după ce au încercat să oprească un agresor, care lansa insulte rasiste şi islamofobe împotriva a două adolescente dintr-un tren din Portland, transmite CNN.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Sunt inacceptabile aceste atacuri violente, care au avut loc vineri în Portland. Aceste victime s-au ridicat împotriva urii şi a intoleranţei. Rugăciunile noastre sunt cu ei”, se arată într-un mesaj postat de preşedintele Statelor Unite pe Twitter.

Reacţia preşedintelui vine după ce mai multe organizaţii au pus presiune pentru a obţine un răspuns din partea liderului de la Casa Albă.

Jurnalistul Dan Rather i-a scris o scrisoare deschisă liderului de la Casa Albă, care a fost distribuită de mai mult de 100.000 de ori pe Facebook.

“Doi americani au murit, lăsând în urmă familie şi prieteni. Sunt plânţşi de milioane de oameni care sunt profund îngrijoraţi de ce va urma. Sper că vei considera demn de timpul tău să observi acest lucru”, a scris Rather.

Uciderea a doi bărbaţi pentru că au încercat să împiedice un infractor rasist să agreseze două adolescente a generat un val puternic de emoţie într-un oraş cunoscut pentru tolerantă şi progresism precum Portland.

În acest sens, mai multe voci s-au ridicat pentru a le cere politicienilor să nu mai promoveze atitudini extremiste faţă de imigranţi.

Incidentul a avut loc vineri seară, cu câteva ore înainte de începerea Ramadanului.

Un bărbat s-a apropiat de două fete, într-un tren. Una dintre ele purta un văl islamic. El a început să le ameninţe pe adolescente şi să le jignească.

“Spunea că musulmanii trebuie să moară”, a declarat mama uneia dintre fete - Dyjuana Hudson.

Trei bărbaţi - Ricky John Best, în vârstă de 53 de ani, Taliesin Myrddin Namkai Meche, în vârstă de 23 de ani, şi Micah David-Cole Fletcher, în vârstă de 21 de ani – au încercat să îl oprească pe agresor.

Acesta din urmă, identificat de poliţie drept Jeremy Joseph Christian, în vârstă de 35 de ani, i-ar fi înjunghiat apoi pe cei trei. Best a murit pe loc, Meche a încetat de viaţă la spital, iar Fletcher a supravieţuit şi este în continuare internat în stare gravă într-un spital din Portland.

Christian a fost arestat la scurt timp după incident de poliţia din Portland şi dus la închisoarea Multnomah, pentru crimă, tentativă de crimă, intimidare şi posesie ilegală de armă. El urmează să fie audiat marţi.

Atacatorul avea un cazier lung şi se ştia că are opinii rasiste. În 2002, a fost condamnat pentru jaf şi răpire. El şi-a exprimat în mod regulat simpatii pentru lideri nazişti pe reţelele de socializare şi l-a lăudat pe teroristul de la Oklahoma City, Timothy McVeigh.

Potrivit FBI, este prea devreme pentru a stabili dacă Christian va fi inculpat pentru infracţiune rasistă.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.