Preşedintele Statelor Unite, Donald Trump, a declarat luni după-amiază că iranienii trebuie să pună capăt în mod imediat sprijinului militar şi financiar acordat ”miliţiilor şi teroriştilor”. De asemenea, miliardarul american a reiterat că iranienii nu vor primi niciodată permisiunea de a deţine arme nucleare, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Statele Unite şi Israel pot să declare cu o singură voce că nu trebuie să permită niciodată Iranului să deţină arme nucleare - absolut niciodată - şi (n.r. iranienii) trebuie să înceteze finanţarea mortală, antrenarea şi echiparea teroriştilor şi a miliţiilor, trebuie să înceteze imediat”, a declarat preşedintele american într-o conferinţă de presă comună cu omologul său israelian de la Ierusalim.

Washingtonul cataloghează Republica Islamică drept un ”stat sponsor al terorismului”, acuzând în special susţinerea arătată de miliţiile iraniene pentru regimul preşedintelui Bashar al-Assad, dar şi pentru rebelii houthi din Yemen, care luptă împotriva forţelor guvernamentale sprijinite de raidurile lansate de Arabia Saudită.

Preşedintele Trump a aterizat în jurul prânzului la Tel Aviv, unde a fost întâmpinat de către premierul Benjamin Netanyahu înainte de a pleca cu un elicopter guvernamental spre Ierusalim.

De asemenea, preşedintele american a precizat că s-a simţit încurajat de conversaţiile purtate cu liderii musulmani de la un summit regional din Riad.

”Mulţi şi-au exprimat dorinţa de a ajuta să pună capăt terorismului şi a radicalizării. Multe naţiuni musulmane au început deja să ia măsuri pentru a duce la capăt acest angajament. Există o radicalizare în creştere printre vecinii arabi, care împărtăşesc cauza de a respinge ameninţarea reprezentată de Iran”, i-a spus preşedintele republican lui Rivlin.

La Teheran, preşedintele moderat a reacţionat cu lansarea unor acuzaţii împotriva Statelor Unite.

Hassan Rohani a declarat că nu se poate obţine stabilitate în Orientul Mijlociu fără sprijin din partea Teheranului şi a acuzat partea americană de susţinerea terorismului în Siria.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.