Preşedintele american Donald Trump a cerut Curţii Supreme să împiedice un procuror să pună mâna pe declaraţiile sale de impozit, argumentând că are o imunitate totală atât timp cât se află la Casa Albă, într-in dosar considerat drept un test crucial cu privire la separarea puterilor în stat, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

În cazul în care cea mai înaltă jurisdicţie din ţară - în care judecătorii conservatori sunt majoritari - acceptă dosarul, decizia sa va fi scrutată cu mare atenţie.

Fostul om de afaceri newyorkez este primul preşedinte american de la Richard Nixon care refuză să-şi facă  publică situaţia fscală.

Procurorul Manhattanului Cyrus Vance a cerut declaraţiile de impozit ale lui Donald Trump pe o perioadă de opt ani (2011 à 2018), în cadrul unei anchete cu privire la o plată efectuată către actriţa porno Stormy Daniels în schimbul tăcerii acesteia asupra unei presupuse relaţii sexuale cu miliardarul.

O Curte de Apel federală a confirmat săptămâna trecută faptul că un cabinet de contabilitate, Mazars, însărcinat cu afacerile fiscale ale miliardarului, nu are niciun motiv să nu predea documentele justiţiei.

”IMUNITATE TOTALĂ”

Argumentul apărătorilor preşedintelui este că acesta beneficiază de o imunitate contra oricărei proceduri judiciare, dar şi contra oricărui act de anchetă.

”Pentru prima oară în istoria ţării noastre, un procuror local sau al unui stat a lansat oo anchetă penală contra preşedintelui Statelor Unite şi l-a supus unei anchete coercitive”, a scris avocatul său Jay Sekulow, citat de presa americană.

”Cereri motivate politic ca acestea sunt ilustrarea perfectă a motivului pentru care un preşedinte în funcţie ar trebui să beneficieze de o imunitate totală faţă de orice proces penal”, a adăugat el.

Într-o audiere în acest dosar, la 23 octombrie, unul dintre avocaţii lui Trump a apreciat în faţa judecătorilor că Donald Trump beneficiază de imunitate dacă decide să tragăîn cineva în mijlocul străzii.

Această declaraţie a fost contestată imediat de către jurişti şi denunţatăde opoziţia democrată.

În afară de acţiunea procurorului Cyrus Vance, Trump este vizat şi de alte acţiuni el unor congresemnii democraţi, atât la Washington, cât şi în statul New York, vizând să-loblige să îşi facă publice declaraţiile de impozit.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.