Preşedintele american, Donald Trump, ar fi cerut asasinarea preşedintelui sirian, Bashar al-Assad, conform unor pasaje din cartea jurnalistului Bob Woodward, obţinute de Washington Post, scrie The Guardian. Casa Albă spune că volumul conţine "doar poveşti inventate, multe dintre ele de către angajaţi nemulţumiţi, care au vrut să îi strice imaginea preşedintelui”.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

În carte se vorbeşte şi despre cum membrii staff-ului lui Donald Trump îi iau documentele de pe birou preşedintelui şi este descrisă Casa Albă ca fiind haotică şi nefuncţională. 

Cinci momente descrise în cartea care urmează să fie lansată pe 11 septembrie:

TRUMP A VRUT ASASINAREA PREŞEDINTELUI SIRIEI

Donald Trump ar fi cerut anul trecut ca Bashar al-Assad, preşedintele Siriei, să fie asasinat, dar ministrul Apărării, Jim Mattis, i-a ignorat ordinul, conform cărţii.

Trump i-ar fi transmis lui Mattis că doreşte ca Assad să fie asasinat după ce preşedintele sirian a lansat un atac chimic asupra civililor în aprilie 2017: "Hai să îl omorâm! Hai să intrăm. Hai să îi omorâm pe toţi”, ar fi spus Trump. Mattis i-ar fi spus lui Trump că "se va ocupa imediat”, însă a plănuit un raid aerian care nu l-a pus în pericol pe Assad.

MATTIS A AFIRMAT DESPRE TRUMP CĂ ESTE PRECUM "UN COPIL DE CLASA A CINCEA SAU A ŞASEA”

Mattis ar fi comparat capacitatea de înţelegere a securităţii naţionale a lui Trump cu cea a unui copil de "clasa a cincea sau a şasea”. El ar fi făcut aceste comentarii după ce Trump a pus la îndoială necesitatea prezenţei militare americane în peninsula coreeană. 

TRUMP DESPRE SESSIONS: "RETARDAT MINTAL"

Trump l-ar fi atacat şi pe procurorul său general, Jeff Sessions, în privat. Preşedintele american l-ar fi numit "trădător” pentru că nu a dorit să conducă ancheta privind amestecul Rusiei în alegeri, dar a şi luat în derâdere accentul şi originile sudice ale lui Sessions. "Omul este retardat mintal. E un tip prost din sud”, ar fi spus Trump.

TRUMP NU OBSERVĂ CÂND ÎI DISPAR DOCUMENTE DE PE BIROU

Woodward afirmă în carte că fostul consilier economic Gary Cohn ar fi sustras un document de pe biroul lui Trump, iar dacă era semnat, ar fi însemnat că SUA s-ar fi retras din acordul comercial cu Coreea de Sud. De asemenea, ar fi fost sustras şi un alt document prin care SUA se retrăgeau din acordul NAFTA. Cohn a afirmat că Trump nici nu a observat că primul document lipsea.

"NU EŞTI UN MARTOR BUN”

Fostul avocat personal al lui Trump, John Dowd, i-ar fi spus preşedintelui că dacă va depune marturie în cadrul investigaţiei privind amestecul Rusiei în alegeri, va ajunge, probabil, la închisoare. "Nu depune mărturie. Ori nu depui, ori ajungi la închisoare”, ar fi afirmat Dowd, care i-a transmis lui Trump că "nu este un martor bun” şi şi-a dat demisia a doua zi.

"ORAŞUL NEBUNILOR”

Şeful staff-ului de la Casa Albă, John Kelly, l-ar fi numit pe Trump "un idiot” şi ar fi descris Casa Albă drept "oraşul nebunilor”. Kelly a afirmat într-un comunicat al Casei Albe: "Ideea că l-aş fi numit vreodată pe preşedinte ca fiind un idiot nu este adevărată”.

Casa Albă spune că volumul jurnalistului Bob Woodward  conţine "doar poveşti inventate, multe dintre ele de către angajaţi nemulţumiţi, care au vrut să îi strice imaginea preşedintelui”. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.