Preşedintele american Donald Trump a anunţat miercuri o înăsprire ”substanţială” a sancţiunilor impuse Iranului, după atacurile de sâmbătă vizând instalaţii petroliere în Arabia Saudită, a căror responsabilitate Washingtonul o impută Teheranului, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Tocmai i-am ordonat secretarului Trezoreriei (Steven Mnuchin) să înăsprească substanţial sancţiunile impuse statului iranian”, a anunţat şeful statului american pe Twitter, fără să facă ate precizări.

Acest sancţiuni - a căror natură urmează să fie detaliată - se adaugă unor măsuri punitive deja fără precedent impuse de Washington Teheranului, după ce miliardarul republican şi-a retras ţara, în mai 2018, din Acordul de la Viena din 2015 în dosarul nuclear iranian, pe care-l conssideră insuficient în a împiedica Republica islamică să se doteze cu bomba atomică şi a destabiliza Orientul Mijlociu.

Donald Trump - care s-a arătat mai puţin categoric decât membrii Guvernului său, în ultimele zile, în privinţa la responsabilităţii Iranului în atacurile de sâmbătă, dar care a confirmat totodată că este vorba despre principalul suspect - a dat asigurări încă de duminică cu privire la faptul că este pregătit ”să riposteze” şi că dispune de numeroase ”opţiuni”.

Administraţia americană nu exclude represalii militare, după ce a denunţat un ”atac fără precedent” asupra aprovizionării mondiale cu petrol.

Şeful diplomaţiei americane Mike Pompeo era aşteptat miercuri la Jeddah, pentru a evoca riposta Statelor Unite cu prinţul moştenitor al Araniei Saudite Mohammed bin Salman.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.