Justin Trudeau a prezentat ”scuze profunde” pentru că şi-a machiat faţa în negru în timpul unei seri deghizate în 2011, la câteva ore după prezentarea unei fotografii stânjenitoare, care ar putea afecta imaginea premierului în exerciţiu, cu o lună înaintea unor alegeri legislative, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Este un lucru pe care nu-l consideram rasist la acea vreme, dar recunosc azi că era rasist şi îmi pare profund de rău”, a reacţionat miercuri rapid, cu un aer pocăit, candidatul liberal, într-o conferinţă de presă, în marja campaniei sale.

Câteva ore mai devreme, revista americană Time publica ofotografie alb-negru, care a avut efectul unei bombe în Canada, la o săptămână după începerea campaniei electorale. În ea apare un Justin Trudeau tânăr, în vârstă de 29 de ani la acea vreme, zâmbitor, înconjurat de patru femei, purtând un turban, cu faţa şi mâinile acoperite cu un machiaj închis la culoare.

Această practică controversată - numită "blackface" sau "brownface" - este considerată rasistă. Fotografia, provenind dintr-un album de sfârşit de an într-o şcoală din Vancouver în care Trudeau preda, a fost făcută la o serată a şcolii private pe tema ”O mie şi una de nopţi”.

”Sunt deghizat într-un costum de Aladin şi m-am machiat. Nu aş fi trebuit să o fac”, a explicat el, pledând în mai multe rânduri că este o greşeală din tinereţe şi prezentând scuze.

”A fost o eroare (...). Regret profund. Îmi cer scuze profund. Îmi pare cu adevărat rău”, a adăugat el, excluzând să demisioneze.

Întrebat dacă această fotografie îi va modifica campania, în contextul în care partidul său liberal se află cot la cot cu conservatorii, Trudeau a dat asigurări că le va ”cere canadienilor să-l ierte”. ”Sunt dezamăgit de mine însumi. Sunt furios că am făcut-o. Prezint scuze”.

”Toată viaţa mea am muncit pentru a crea oportunităţi pentru oameni, pentru a lupta împotriva rasismului şi intoleranţei”, a subliniat Trudeau, un multiculturalist înfocat, care a numit mai mulţi miniştri de origine străină în Guvernul său.

”TULBURĂTOR ŞI INSULTĂTOR”

Mai multe celebrităţi au fost atacate în ultimii ani din cauză că au arborat o "blackface", o practică ce datează de pe vremea "minstrel shows" americane, apărute în prima parte a secolului al XIX-lea, spectacole în care albi îşi înnegreau faţa pentru a juca negri şi a râde de ei.

Principalii adversari ai lui Justin Trudeau în alegerile legislative de la 21 octombrie au reacţionat imediat, punând la îndoială personalitatea profundă a premierului în exerciţiu, care cultivă o imagine de deschidere şi toleranţă.

”Este tulburător, este insultător”, a reacţionat Jagmeet Singh, liderul Nolui Partid Democratic (NPD). Singh, de confesiune sikhă şi care poartă turban, este totodată primul şider de partid federal care provine dintr-omajoritate vizibilă. ”Blackface înseamnă să râzi de cineva din cauza vieţii sale, a ceea ce este”.

Singh a pus în discuţie onestitatea premierului. ”Există domnul Trudeau public şi, sincer, el este foarte simpatic, călduros. Dar, în culise, s-ar spune că există alt domn Trudeau”.

Liderul conservatorilor, Andrew Scheer, care a pus la îndoială neîncetat sinceritatea lui Trudeau, criticat în urma unui raport oficial din cauză că a exercitat presiuni asupra fostului său ministru al Justiţiei într-o procedură judiciară, a profitat imediat de ocazie pentru a denunţa ”lipsa de judecată” a premierului.

”Sunt şocat şi dezamăgit”, a declarat el miercuri seara într-o scurtă declaraţie. În opinia sa, acest nou scandal arată că Trudeau ”nu este demn să guverneze ţara”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.