Premierul canadian Justin Trudeau a criticat implicit, luni, atacuri cu accente xenofobe ale lui Donald Trump la adresa unor alese din opoziţia democrată, subliniind că ”diversitatea” este ”una dintre cele mai mari forţe”, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

După ce a îndemnat în weekend alese democrate de culoare ”să se întoarcă” în ţara lor de origine - în pofida faptului că mai multe dintre cele vizate s-au născut în Statele Unite -, şeful statului american le-a îndemnat luni să ceară scuze Americii pentru ”declaraţiile lor oribile şi respingătoare”.

Întrebat de presă despre aceste declaraţii, Justin Trudeau s-a abţinut să-l numească pe Donald Trump, însă a spus că ”eu cred că canadienii şi toată lumea de pe planetă ştiu exact ce cred eu despre aceste comentarii”.

”Nu aşa vedem noi lucrurile în Canada - un canadian este un canadian”, a tranşat premierul liberal, care se află în campanie în vederea unui al doilea mandat.

”Diversitatea ţării noastre este una dintre marile noastre forţe şi o sursă de o putere incredibilă de mândrie a canadienilor, iar noi vom continua să o apărăm”, a subliniat Justin Trudeau, alături de secretarul general al NATO Jens Stoltenberg, în cadrul unei vizite la o bază militară canadiană.

Înainte de Justin Trudeau, un alt aliat apropiat al Statelor Unite a denunţat declaraţiile miliardarului republican.

Premierul britanic demisionar Theresa May a catalogat luni drept ”total inacceptabile” declaraţiile lui Trump.

”De ce nu se întorc ele în locuri total eşuate şi infestate de criminalitate din care vin, pentru a ajuta la repararea lor”, a scris duminică pe Twitter Trump, fără să dea nume.

El părea să  se refere la alese tinere în Congres ca Alexandria Ocasio-Cortez (New York), Ilhan Omar (Minnesota), Ayanna Pressley (Massachusetts) sau Rashida Tlaib (Michigan).

Alexandria Ocasio-Cortez, născută a New York, este originară din Porto Rico, un teritoriu american. Ilhan Omar a venit în Statele Unite ca refugiată, din Somalia, pe când era minoră. Rashida Tlaib este prima americană de origine palestiniană membră a Congresului.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.