Tribunalul Uniunii Europene a respins vineri o nouă cerere depusă la 1 octombrie de către fostul preşedinte separatist al Cataloniei Carles Puigdemont în vederea unei redobândiri a imunităţii sale de eurodeputat, anunţă vineri instanţa cu sediul în Luxemburg, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Este pentru a doua oară în mai puţin de şase luni când acest Tribunal respinge o cerere de urgenţă în vederea unei suspendări a ridicării imunităţii, adoptată prin vot, în martie, de către Parlamentul European (PE), în care liderul separatist catalan a fost ales în 2019.

Această nouă cerere a fost depusă la câteva zile după o scurtă arestare, la sfârşitul lui septembrie, în Itala, pe un aeroport, în Sardinia, unde a sosit să participe la un festival catalan. Autorităţile italiene l-au arestat în baza unui mandat european emis de Spania.

Carles Puigdemont, în vârstă de 58 de ani, este căutat de justiţia spaniolă, care-l acuză de ”răzvrătire” şi ”deturnare de fonduri publice” cu privire la rolul pe care l-a jucat în secesiunea eşuată a Cataloniei în 2017, una dintre cee mai grave crize din Spania de la sfârşitul dictaturii franchiste, în 1975.

Vicepreşedintele Tribunalului UE arată, în ordonanţa de vineri, că procedura penală lansată de Spania este suspendată, în prezent, în aşteptarea unui răspuns al Curţii de Justiţie a Uniunii Eurpene (CJUE) la o problemă de prejudiciu ridicată  de către Tribunalul Suprem spaniol.

Astfel, în prezent nu există, în opinia vicepreşedintelui Trbunalului UE, nicio temere de punere în aplicare a mandatuluide arestare pe teritoriul UE.

”Autorităţile judiciare de execuţie nu intenţionează să pună în executare mandate de arestare europene vizând deputaţi înainte ca CJUE să se pronunţe asupra acestei cereri”, scrie Tribunalul UE, care consideră că eurodeputatul catalan ”nu riscă, în acest stadiu, riscul une predări către autorităţile spaniole”.

Ordonanţa vizează de asemenea alţi doi aleşi separatişti catalani - Antoni Comín şi  Clara Ponsatí -, urmăriţi, la rândul lor, de justiţia spaniolă.

Antoni Comin a fugit în Belgia la sfârşitul lui octombrie 2017, la fel ca Puigdemont, iar Clara Ponsati, o membră a PE, trăieşte în Scoţia, unde justiţia a abandonat, în acest stadiu, o procedură de extrădare care o vizează.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.