Confruntări au avut loc între poliţişti kosovari şi membri ai minorităţii etnice sârbe în oraşul împărţit etnic Motroviţa, în timp ce premierul kosovar Albin Kurti anunţa un plan în vederea unei relaxări a tensiunilor care subminează zona de mai multe săptămâni, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Mitroviţa - împărţită în cartiere sârbeşti, la nord de râul Ibar, şi partea albaneză, la sud - este sub asediu după ce Priştina a instalat, în mai, primari kosovari albanezi în patru oraşe din nordul ţării, în care atnicii sârbi sunt majoritari.

În total, 30 de militari din cadrul Forţei NATO în Kosovo (KFOR) au fost răniţi în ciocniri cu manifestaţi sârbi.

GRUPAREA ”APĂRAREA CIVILĂ”

Ultimul acces de tensiuni a avut loc după ce poliţia kosovară a arestat un bărbat suspectat de faptul că este şeful unei grupări paramilitare sârbeşti.

Manifestanţi etnici sârbi s-au regrupat şi au aruncat cu pietre în forţe de ordine kosovare care au fost nevoite să se retragă, potrivit unei corespondente AFP.

Sirene de alarmă au răsunatv în oraş.

Ministrul kosovar de Interne Xhelal Svecla a anunţat că trei poliţişti au fost ”răniţi uşor”.

El a anunţat arestarea unui bărbat suspectat de organizarea atacurilor trupelor KFOR în mai.

”Poliţia din Kosovo l-a restat azi (marţi) (...) pe unul dintre liderii grupării criminale Apărare Civilă, care ne terorizează cetăţenii de ani de zil”, a anunţat el pe reţele de socializare.

Aceste ciocniri au avut loc în timp ce premieru kosovar Albin Kurti prezenta un - plan în cinci puncte - în vederea angajării unei dezescaladări - inclusiv noi alegeri în cele patru muncipalităţi contestate.

El a cerut o reluare ”imediată” a negocierilor cu Serbia, sub egida Uniunii Europene (UE).

BOICOTAREA ALEGERILOR

Etnici sârbi au boicotat alegerile muncipale din aprilie la cele patru primării în care sunt majoritari, ceea ce a condus la alegerea unor primari albanezi, în condiţiile unei participări la vot de sub 3,5%.

Serbia - susţinută de aliatele sale Rusia şi China - nu a recunoscut niciodată independenţa proclamată în 2008 de Kosovo, pe care o consideră în continuare provincia sa de sud, la un deceniu de la un război sângeros între forţe sârbe şi forţe rebele separatiste albaneze.

Aproximativ 120.000 de etnici sârbi trăiesc în Kosovo, dintre care aproximativ o trime în nordul ţării, cu o populaţie de 1,8 milioane de locuitori, în mare majoritate albanezi kosovari.

Minoritatea sârbă rămâne larg loială Belgradului şi refuză să recnoască suveranitatea Priştinei.

Etnicii sârbi din Kosovo sunt acuzaţi de faptul că sunt instrumentalizaţi de către Serbia.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.