Trei muncitori din România au fost răniţi vineri în Italia, într-un cumplit accident de muncă petrecut pe un şantier din Florenţa, care s-a soldat cu cinci morţi, relatează Reuters şi ANSA.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Muncitorii au murit vineri dimineaţă, după ce s-a prăbuşit o grindă pe un şantier unde lucrau la ridicarea unui supermarket pentru lanţul Esselunga. Presa italiană a declarat că cei decedaţi sunt un italian, trei marocani şi un tunisian.

Pompierii au scos trei supravieţuitori - cei trei români -, care au fost transportaţi la spital, şi patru cadavre. Sâmbătă, ei încercau să extragă ultima persoană încă prinsă sub dărâmături, în operaţiuni pe care le-au descris ca fiind "complexe".

Preşedintele regiunii Toscana, din care face parte Florenţa, a declarat că salvatorii cred că ultima persoană dispărută este moartă. "Acum putem spune că sunt cinci morţi", a declarat Eugenio Giani pentru un post de radio local.

Românii răniţi au 37, 48 şi 51 de ani. Doi dintre ei au răni grave, dar viaţa nu le este în pericol, potrivit ANSA.

Accidentele pe şantierele de muncă sunt destul de frecvente în Italia: ţara a avut 601 decese la locul de muncă în 2021, al doilea cel mai mare bilanţ din Uniunea Europeană după Franţa, potrivit Eurostat.

Accidentul de la Florenţa a readus în prim-plan îngrijorările legate de standardele de siguranţă a muncii în această ţară.

Papa Francisc s-a alăturat sâmbătă premierului Giorgia Meloni şi altor oficiali italieni pentru a-şi exprima durerea pentru decesele de la Florenţa şi a cerut "mai multe eforturi din partea celor responsabili pentru protejarea lucrătorilor".

Sindicatele Cgil şi Uil au aunţat o grevă naţională de două ore pe 21 februarie, acuzând utilizarea excesivă a sistemului subcontractării, ceea ce duce la scăderea salariilor, a siguranţei, a formării şi a condiţiilor de muncă pe şantierele de construcţii. "Ne-am săturat să auzim cuvinte de condoleanţe. Munca şi siguranţa trebuie să fie în centrul atenţiei politice pentru a pune în aplicare soluţii concrete, pornind de la locurile cele mai expuse la risc, cum ar fi şantierele de construcţii", au declarat aceştia.

"Există o anchetă în curs de desfăşurare şi nu pot să spun nimic", a declarat primarul Dario Nardella, întrebat de reporteri despre presupusa angajare la negru a doi dintre muncitorii care se numără printre victime.

Autorităţile au proclamat sâmbătă doliu în oraşul Florenţa - cu păstrarea unui minut de reculegere - şi în regiunea Toscana.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.