Trei cercetători de la Institutul de Virusologie din Wuhan (WIV) au fost spitalizaţi în noiembrie 2019, înainte ca China să dezvăluie epidemia, potrivit unui raport al serviciilor americane de informaţii, dezvăluie The Wall Street Journal (WSJ), relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Potrivit acestui raport, aceşti cercetători ar fi prezentat simptome atât ale covid-19, cât şi ale unei boli sezoniere mai comune, cu o lună înainte ca China să anunţe începutul pandemiei în oraşul Wuhan.

Această dezvăluire apare în contextul în care membrii Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) se reunesc luni pentru a discuta despre viitoarea fază a anchetei cu privire la originea covid-19.

O purtătoare de cuvţnt a Consiliului Naţional american de Securitate (NSC) nu a comentat raportul dezvăluit de WSJ, însă a declarat că administraţia Biden continuă să-şi pună ”întrebări serioase despre primele zile ale pandemiei covid-19, inclusiv despre originea acesteia în Republica Populară China”.

Guvernul american cooperează cu OMS şi cu alte state membre în vederea susţinerii unei examinări a originii pandemiei de către experţi, ”fără interferenţă şi politizare”.

China a refuzat să predea date brute despre primele cazuri de covid-19 echipei OMS însărcinată să ancheteze cu privire la originea pandemiei, complicând eforturi ale unei înţelegeri a felului cum a început.

Statele Unite, Norvegia, Canada, Marea Britanie şi alte ţări au certut în martie o anchetă suplimentară şi un acces total la toate datele cu privire la primele stadii ale epidemiei.

Cercetători şi oficiali chinezi au respins întotdeauna ipoteza unei ”scăpări” a virsului SARS-CoV-2 din laboratorul din Wuhan şi susţin că acesta ar fi putut circula în alte regiuni înainte să ajungă la Wuhan.

Ei susţin că virusul ar fi putut intra în China din altă ţară, prin intermediul unor alimente congelate sau animale sălbatice.

Un purtător de cuvnt al Ministerului chinez de Externe, Zhao Lijian, a respins luni drept ”total fals” faptul că membri ai personalului de la Instititul de Virusologie din Wuhan s-ar fi îmbolnăvit.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.