Liderul Transnistriei, Vadim Krasnoselski, a declarat joi dimineaţă că pensionarii, veteranii de război, participanţii la conflicte militare şi beneficiarii de înlesniri din regiune vor obţine gratuitate pentru consumul lunar de până la o mie de metri cubi de gaze naturale începând cu ianuarie 2017. Această gratuitate se aplică doar pentru încălzirea locuinţelor, însă datoria regiunii pentru gazul rusesc se ridică deja la 500 de milioane de dolari, pe care încearcă să o impută executivului de la Chişinău, transmite deschide.md

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Noi utilizăm resurse proprii, iar ceea ce a obţinut regiunea transnistriană, la discreţia noastră, vom pune la dispoziţia categoriilor beneficiare de înlesniri. Este o chestiune de principiu, importantă”, a subliniat liderul de la Tiraspol.

De asemenea, în programul politic al noului lider transnistrian se vorbeşte şi despre restabilirea circulaţiei gratuitate în transportul public pentru pensionari, acordarea gratuită a o mie de cubi de gaze naturale pentru mai multe categorii de beneficiari, precum şi acordarea gratuită a autorizaţiei de întreprinzător individual pentru familiile numeroase.

Echipa lui Vadim Krasnoselski şi-a propus să soluţioneze în următoarele luni criza valutară cu care se confruntă regiunea, asigurând vânzarea liberă a valutei străine în toate văncile şi schimburile valutare de pe malul stâng al Nistrului.

Decizia liderului transnistrian vine la doar o zi după ce preşedintele moldovean Igor Dodon a declarat că datoria de 500 de milioane de dolari pentru gazul rusesc a Tiraspolului aparţine guvernului de la Chişinău, pentru că Gazpromul nu distinge între cele două maluri ale Nistrului.

„Avem anumite idei cum să ieşim din această situaţie. Datoria din dreapta Nistrului este de circa 500 milioane de dolari, iar din stânga Nistrului – de circa şase miliarde de dolari. Trebuie să înţelegem că toată această datorie – de peste 6,5 miliarde de dolari – este datoria totală a Moldovei”, a spus preşedintele Igor Dodon.

Concernul Gazprom nu împarte datoria în cea a Transnistriei şi cea a Republicii Moldova.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.