Controlul mulţimii în timpul unor proteste este o problemă căreia trebuie să-i facă faţă aproape toate naţiunile din lume. Pentru a obţine rezultate cât mai eficiente, dar neletale, au fost construite unele dintre cele mai ciudate arme din lume.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Potrivit unui clasament realizat de listverse.com, cele mai ciudate arme de control a maselor au fost realizate de americani, dar în top se mai află israelienii şi indienii, naţiuni în care protestele de stradă sunt la ordinea zilei.

Arma sonică L-RAD

Arma sonică numită L-RAD (Long Range Acoustic Device – Dispozitiv acustic cu rază lungă de acţiune) a fost realizată pentru intervenţii pe mare fiind capabilă să transmit sunete la distanţe foarte mari. Arma a fost gândită şi pentru a fi folosită împotriva piraţilor. De asemenea, acest dispozitiv a fost proiectat pentru a trasmite mesaje urgente către populaţie în caz de calamităţi.

Totuşi, L-RAD a fost folosit în mai multe cazuri împotriva protestatarilor. De exemplu, în urmă cu câţiva ani, când au avut loc prostestele de le Wall Street, autorităţile new-yorkeze au apelat la această armă pentru a determina mulţimea să se împrăştie.

Arma cu laser care orbeşte oamenii – Dazer Laser

Numit Dazer Laser, acest dispozitiv nu este letal şi, în mod normal, ar trebui să fie complet inofensiv. Arma pe care este montat emite o lumină verde care în momentul în care este îndreptată spre o persoană are rolul de o orbi şi a o dezorienta, făcând-o mult mai uşor de oprit.

În prezent armele dotate cu Dazer Laser sunt folosite de mai multe departamente de poliţie din Statele Unite. Criticii susţin că dispozitivele nu au fost testate şi că efectele pe care le au acestea pot fi mult mai periculoase decât spun inventatorii.

Raza de căldură  - V-MADS

Raza de căldură numită Sistem de Anihilare V-MADS se instalează pe maşini militare şi a fost dezvoltat de armata Statelor Unite special pentru a interveni în cazul unor revolte. Concepută pentru utilizarea împotriva mulţimii, raza de căldură ar putea fi o modalitate incredibil de eficientă pentru a dispersa protestatarii civili într-o manieră non-letală.

Inventatorii dispozitivului susţin că persoanele care sunt ţintite de raza de căldură nu vor auzi, vedea sau simţi vreun miros. În schimb, vor simţi o căldură intensă, capabilă să facă pe oricine să se dea la o parte, la fel ca atunci când s-ar afla în faţa unui cuptor încins.

Armele cu electroşocuri

Concepute pentru a fi o alternativă la muniţia tradiţională, armele cu electroşocuri sunt prin excelenţă neletale, dar criticii lor susţin că acestea pot provoca şocuri psihice care rămân pe viaţă.

Departamente de poliţie din întreaga lume au apelat la acest tip de armament pentru a-şi dota agenţii. Pe măsură ce armele cu electroşocuri au devenit tot mai folosite de poliţie, companiile producătoare le-au diversificat. Ultima invenţie este o puşcă ce permite tragerea cu proiectile fără fir care au o rază de acţiune de până la 30 de metri. Arma se reîncarcă pe loc şi, spre deosebire de pistoalele obişnuite cu electroşocuri,, poate fi folosită pentru a doborî mai multe persoane într-un timp foarte scurt.

Tunuri cu apă colorată

Tunurile cu apă sunt una dintre metodele cele mai des folosite de forţele de ordine în cazul unor proteste de anvergură. Indienii au dus însă această ”armă” mai departe şi au pus în apă vopsea, astfel ca protestatarii care au fost stropiţi cu apă vopsită să poată fi identificaţi ulterior pentru arestare.

Tunurile cu apă de tip ”sconcs”

În timp ce unele forţe de poliţie şi armate folosesc armament care produce durere sau disconfort fizic, israelienii au decis să încerce ceva mai original. În timpul protestelor din Cisiordania, armata israeliană a apelat la tunuri gigantice cu apă pentru alungarea protestatarilor palestinieni. Nimic deosebit până aici, dar, în acest caz, în apă era pus un lichid cu miros îngrozitor, care este pulverizat peste protestatari. Efectul este unul puternic, fiind descris ca o combinaţie între mirosul alimentelor aflate în putrefacţie şi cel al cadavrelor în stare avansată de descompunere. Substanţa intră în piele şi mirosul nu dispare câteva zile indiferent cât s-ar spăla persoana stropită.

Drone dotate cu spray cu piper

Autorităţile din India au decis să profite cât pot de mult de dezvoltarea tehnologiei, iar apariţia dronelor a fost valorificată cât de mult posibil. Întrucât în această ţară, mare parte din populaţie trăieşte în aglomerări urbane, intervenţia forţelor de ordine este extrem de dificilă în cazul unor revolte de stradă. De aceea s-a recurs la dotarea unor drone cu canistre cu ”peper-spray”, care este pulverizat deasupra mulţimii, determinând împrăştierea acestora.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.