Prim-ministrul Theresa May va deveni primul lider britanic din ultimii cinci ani care va vizita Africa sub-sahariană. May se va întâlni cu preşedinţii din Africa de Sud, Nigeria şi Kenya în timpul unei vizite de trei zile, scrie The Guardian.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

May va fi însoţită de o delegaţie de experţi în comerţ pentru a încerca să îmbunătăţească exporturile Regatului Unit după Brexit.

Ultima oară când un prim-ministru britanic a vizitat Africa sub-sahariană a fost în decembrie 2013, când David Cameron a fost prezent la înmormântarea lui Nelson Mandela.

May a declarat înaintea zborului către Africa de Sud: „Africa urmează să joace un rol important în economia globală”. Ea a adăugat că „o Africă mai prosperă şi în curs de dezvoltare este în interesul tuturor”.

Ea a subliniat că vizitarea celor trei ţări reprezintă un efort de a arăta statutul Marii Britanii înainte de Brexit: „Pregătindu-ne să părăsim Uniunea Europeană, acum este momentul să ne consolidăm parteneriatele globale”.

May va ajunge marţi în Cape Town pentru o întâlnire cu preşedintele sud african, Cyril Ramaphosa. Dacă vremea va fi favorabilă, ea va vizita şi insula Robben, unde a fost încarcerat Nelson Mandela în timpul regimului de apartheid, timp de 18 ani.

Ea se va întâlni apoi cu preşedintele Nigeriei, Muhammadu Buhari, la Abuja, pentru ca după aceea să zboare la Nairobi pentru o întâlnire cu preşedintele din Kenya, Uhuru Kenyatta.

În Nigeria şi Kenya, May este aşteptată să aducă în discuţie şi problema migraţiei în Europa şi metode de a îmbunătăţi cooperarea în lupta împotriva Boko Haram în vestul Africii şi împotriva al-Shabaab în Somalia. Ea va vizita şi soldaţii britanici din Kenya, care ajută la pregătirea trupelor locale.

De asemenea, este aşteptat ca May să discute şi despre drepturile persoanelor gay în Nigeria şi Kenya, unde homosexualitatea este ilegală.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.