Premierul britanic Theresa May va insista că relaţia dintre SUA şi Marea Britanie „este un parteneriat grozav” însă va preciza că ar putea fi mai bună de atât, în timpul unei întâlniri cu preşedintele american Donald Trump de marţi de la Downing Street, relatează The Guardian.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Cu doar câteva zile înainte să demisioneze ca lider al Partidului Conservator, premierul alături de soţul ei Philip May îl vor primi pe Trump pentru discuţii la sediul guvernului britanic.

Trump şi May nu vor avea o întâlnire bilaterală însă vor participa la mai multe evenimente care au ca scop sublinierea conexiunilor dintre cele două ţări.

Cei doi lideri vor începe ziua prin a găzdui împreună un mic dejun la care vor participa firme britanice şi americane, arătând astfel beneficiile unui acord comercial bilateral post-Brexit.

May va afirma: „Este un parteneriat minunat, dar cred că putem face lucrurile chiar şi mai bine. Cu un acord comercial bilateral fără taxe, cu o cooperare economică mai largă şi prin a continua să lucrăm împreună pentru a influenţa economia globală, regulile şi instituţiile sale – să menţinem pieţele libere, corecte şi deschise şi să ne păstrăm industriile competitive”.

Trump a scris pe Twitter luni după-amiaza că „un mare acord comercial este posibil de îndată ce Marea Britanie scapă de lanţuri”.

Directorii de la banca Barclays şi compania farmaceutică GlaxoSmithKline sunt printre cei invitaţi la micul dejun de la Palatul St James’ din centrul Londrei.

La întâlnire, care va dura în jur de o oră, vor participa şi Ivanka Trump şi Ducele de York, Prinţul Andrew.

Guvernul britanic încearcă să se asigure că discuţiile politice vor fi relevante prin sublinierea faptului că cele două părţi vor avea o agendă plină, acoperind subiecte de la problemele create de Iran în Orientul Mijlociu, relaţiile cu China şi Rusia şi posibilitatea folosirii de arme chimice în Siria.

Surse din guvernul britanic au informat că aceste probleme se vor menţine, indiferent de succesorul lui May. Downing Street nu se aşteaptă la un comunicat important sau vreun anunţ major după discuţii.

Surse din guvernul britanic au subliniat că „indiferent de cine va fi în funcţie, există factori din alianţa SUA-Marea Britanie datorită cărora aceasta rămâne mai importantă decât oricare alta”.

Oficiali din guvern au respins sugestiile consilierului de securitate de la Casa Albă, John Bolton, conform cărora Marea Britanie nu va mai susţine acordul nuclear cu Iranul după Brexit. Susţinerea Marii Britanii pentru acord nu este legată de apartenenţa la blocul european, au precizat oficialii.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.