Premierul britanic Theresa May va merge în nordul Franţei pentru a celebra alături de preşedintele francez Emmanuel Macron aniversarea A 75 de ani de la debarcărea din Normandia, relatează BBC.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

May şi Macron vor participa la inaugurarea unui memorial în onoarea trupelor britanice care au murit în Bătălia din Normandia.

Premierul britanic va participa apoi la o slujbă în Bayeux, alături de veterani şi Prinţul Charles.

Debarcarea în Normandia, cunoscută şi ca Ziua Z (D-Day), reprezintă începutul eliberării Europei de vest de sub ocupaţia nazistă. Sute de veterani s-au strâns în Normandia pentru aniversarea celei mai mari operaţiuni aeriene, la sol şi navale din istorie.

Comemorările de joi marchează evenimente cheie din operaţiunea care au început pe 6 iunie 1944.

În timpul nopţii,, soldaţi britanici au mărşăluit pe primul pod capturat pe tărâm francez.

În 1944 trupele aliaţilor au avut nevoie de mai puţin de 15 minute pentru a prelua controlul asupra Podului Pegasus din Benouville.

Macron şi May vor merge în Ver-sur-Mer pentru a observa inaugurarea unui memorial dedicat celor 20.000 de soldaţi britanici care au murit în 1944.

May va merge apoi alături de Prinţul Charles şi de Ducesa de Cornwall şi prim-ministrul scoţian Nicola Sturgeon la o slujbă în Bayeux, primul oraş din Franţa care a fost eliberat.

Acest moment va fi urmat de o slujbă la cimitirul militar din Bayeux.

Preşedintele Macron va fi prezent alături de preşedintele american Donald Trump la un eveniment de la cimitirul militar american din Omaha Beach, Colleville-sur-Mer.

Miercuri a fost prima zi a aniversării, liderii din fiecare ţară care a luptat alături de Marea Britanie fiind prezenţi alături de Regina Elisabeta în Portsmouth. Trump a afirmat că Ziua Z a fost „posibil cea mai mare bătălie din istorie”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.