Premierul Marii Britanii, Theresa May, i-a dat asigurări cancelarului Germaniei, Angela Merkel, că pregătirile pentru Brexit respectă calendarul prezentat pentru invocarea articolului 50 şi ieşirea Marii Britanii din UE. Anterior, May le-a transmis liderilor europeni că data limită de invocare a articolului 50 este până la finele lunii martie, iar negocierile propriu-zise ar urma să înceapă în luna iunie 2017, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Munca noastră este în desfăşurare, suntem pregătiţi să invocăm articolul 50 înainte de finele lunii martie sau chiar la sfârşitul lunii martie 2017”, a declarat premierul britanic într-o conferinţă comună de presă cu Angela Merkel.

Declaraţiile liderului britanic vin în contextul criticilor acide lansate de parlamentarii din opoziţie, care susţin că executivul nu are nicio strategie de scoatere a Marii Britanii din UE. De asemenea, există posibilitatea ca ieşirea din blocul comunitar să fie întârziată de decizia magistraţilor britanici, care au hotărât în primă instanţă că executivul are nevoie de aprobarea parlamentului pentru invocarea articolului 50.

Evenimente

30 mai - Maratonul Fondurilor Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC
12 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, BVB, CEC Bank, Infinity Capital Investments, Sphera, Teraplast
17 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield

Jurnaliştii BBC şi The Times au obţinut marţi dimineaţă un document intern care demostrează că executivul britanic nu are niciun plan general sau strategie cu privire la procesul de ieşirea a Marii Britanii din UE. Potrivit documentului, nu s-a ajuns la niciun acord în ultimele şase luni din cauza diviziunii existente în executivul lui Theresa May.

Documentele interne obţinute de presa britanică au fost realizate de un consultant pentru cancelaria Guvernului. Potrivit acestora, departamentele guvernamentale lucrează la mai mult de 500 de proiecte legate de Brexit. 

De asemenea, departamentele se plâng că ar avea nevoie de un număr suplimentar de 30.000 de angajaţi pentru a pregăti ieşirea Marii Britanii din UE.

Între timp, executivul a negat datele prezentate în documentele interne.

Documentul intern este datat în ziua de 7 noiembrie, iar consultatul critică dur tendinţa premierului de a lua decizii şi a fixa detalii pentru a rezolva întreaga problemă de una singură.

Potrivit consultantului nu există o strategie comună şi generală cu privire la ieşirea Marii Britanii din UE, tocmai pemntru că nu s-a ajuns la un consens între ministrul de Externe, Boris Johnson, ministrul Comerţului Liam Fox, ministrul pentru Brexit, David Davis, ministrul Finanţelor Philip Hammond şi ministrul pentru Antreprenoriat, Greg Clark.

Executivul britanic a lansat un apel la Curtea Supremă. Însă, magistraţii vor începe judecarea apelului abia la începutul lunii decembrie.

”Vreau un proces lin şi ordonat, vreau să muncim pentru o soluţie care este atât în interesul Marii Britanii, cât şi în interesul partenerilor din Uniunea Europeană”, a declarat May.

În schimb, cancelarul german a precizat că nu s-a discutat în detaliu despre Brexit la întâlnirea liderilor europeni cu preşedintele Barack Obama de la Berlin. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.