Iranul a criticat, marţi, Statele Unite după ce Washingtonul a anunţat noi sancţiuni împotriva petrolului iranian. Teheranul a promis că va răspunde acestor măsuri, în contextul în care negocierile dintre cele două ţări privind nuclearul iranian sunt în impas de câteva luni, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Administraţia Biden ”continuă să ia iniţiative ineficiente şi distructive, chiar dacă sunt în desfăşurare eforturi pentru a relua negocierile de relansare a acordului nuclear cu Iranul”, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului iranian de Externe, Nasser Kanani, într-un comunicat de presă.

Washingtonul a anunţat luni măsuri punitive împotriva a ”şase entităţi care facilitează tranzacţii ilicite legate de petrol iranian”, potrivit unei declaraţii a secretarului de stat american Antony Blinken. Negocierile începute la Viena între Iran şi marile puteri, inclusiv Statele Unite, de relansare a acordului nuclear internaţional iranian din 2015 stagnează din luna martie, după mai bine de un an de negocieri.

Washingtonul a impus apoi sancţiuni, după care Teheranul s-a eliberat treptat de obligaţiile sale. ”Răspunsul” Republicii Islamice la aceste sancţiuni va fi ”ferm şi imediat”, iar Iranul ”va lua toate măsurile necesare pentru a neutraliza posibilele efecte negative” asupra ”comerţului ţării”, a promis Nasser Kanani.

Şeful diplomaţiei europene şi coordonatorul dosarului nuclear iranian, Josep Borrell, a depus, pe 26 iulie, un proiect de compromis şi a cerut părţilor implicate în negocieri să îl accepte pentru a evita o ”criză periculoasă”.

Iranul s-a declarat ”optimist”, luni, cu privire la reluarea discuţiilor nucleare, după ce a examinat proiectul de compromis prezentat de Josep Borrell.

Nasser Kanani a acuzat administraţia Biden de ”continuarea şi extinderea” politicii ”eşuate” a predecesorului său, Donald Trump.

La începutul anului 2021, preşedintele democrat Joe Biden a pariat pe negocieri rapide pentru a relansa acordul din 2015, din care Statele Unite s-au retras în timpul mandatului lui Trump.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.