Teheranul anunţă, miercuri, că nu există ”nicio schimbare” în politica sa nucleară, după ce un oficial iranian a subliniat în urmă cu câteva zile capacitatea tehnică a ţării de a fabrica o bombă atomică, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”În privinţa armelor de distrugere în masă, avem fatwa” (decretul religios) al Liderului Suprem, care interzice fabricarea unor astfel de arme, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe, Nasser Kanani. Fatwa este citată în mod regulat de autorităţile iraniene ca o garanţie a bunelor intenţii ale Teheranului.

”Se pare că nu a existat nicio schimbare în opinia şi poziţia Republicii Islamice”, a adăugat Nasser Kanani.

”Capacităţile nucleare ale Iranului sunt semnificative, dar, aşa cum am menţionat de mai multe ori, tehnologia nucleară iraniană este complet paşnică şi este sub supraveghere continuă de către Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică”, a subliniat el.

Purtătorul de cuvânt a răspuns la o întrebare referitoare la declaraţiile făcute duminică de Kamal Kharrazi, preşedintele Consiliului strategic pentru relaţii internaţionale şi a confirmat că Teheranul are „”apacitatea tehnică de a fabrica o bombă nucleară”. Cu toate acestea, Kamal Kharrazi a oferit asigurări că Iranul nu ”a luat decizia de a (o) fabrica”.

Discuţiile de la Viena între Iran şi marile puteri, inclusiv Washington, pentru relansarea acordului nuclear iranian din 2015 - care ar trebui să împiedice Teheranul să achiziţioneze bomba atomică în schimbul ridicării sancţiunilor care îi afectează economia - sunt blocate din martie.

La sfârşitul lunii iunie, Qatarul a găzduit negocieri indirecte la Doha între Iran şi Statele Unite - care s-au retras din acord în 2018 - în încercarea de a relua procesul de la Viena, dar aceste negocieri au fost întrerupte după două zile fără niciun fel acord.

 Potrivit lui Nasser Kanani, ”nu există nicio problemă fundamentală pentru un acord, dar partea americană trebuie să ia o decizie politică”.

Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA, Ned Price, a declarat, marţi, că preşedintele american Joe Biden ”a promis că Iranul nu va achiziţiona arme nucleare”.

”Continuăm să credem că diplomaţia este cea mai eficientă, durabilă şi viabilă modalitate de a realiza acest lucru”, a evocat Price.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.