Ayatollahul Khamenei a ameninţat miercuri că vor exista măsuri de retaliere din partea executivului iranian, dacă Statele Unite decid să prelungească cu zece ani sancţiunile economice împotriva Teheranului, ceea ce ar reprezenta o încălcare flagrantă a acordului nuclear. Declaraţia controversată a liderului suprem iranian are loc într-un context din ce în ce mai tensionat, după victoria lui Donald Trump, care a ameninţat că va renunţa la acordul nuclear semnat de Barack Obama cu Teheranul, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Camera Reprezentanţilor din Statele Unite a decis săptămâna trecută reautorizarea pentru o perioadă suplimentară de zece ani a Legii Sancţiunilor Iraniene (ISA). Legea a fost pentru prima dată implementată în 1996, pentru a pedepsi investiţiile americane făcute în industria energetică a Iranului. De asemenea, măsura a avut ca scop distrugerea programului nuclear dezvoltat de Teheran.

ISA urmează să expire la finalul anului 2016, dacă congresmanii americani nu votează pentru reînnoirea legislaţiei.

Evenimente
20 mai - Evenimentul News.ro “Energy Road - Energie la tine acasă”. Parteneri: AS & Partners, FPPG, Delgaz Grid, Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Premier Energy, Romgaz
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC
4 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield
6 iunie - Maratonul Energiei

Proiectul legislativ de reautorizare a sancţiunilor trebuie să treacă de votul senatorilor şi să fie semnată de Barack Obama.

”Actualul executiv american a încălcat acordul nuclear în mai multe rânduri. Ultima extindere a sancţiunilor pentru o perioadă de zece ani, dacă asta se va întâmpla, atunci cu siguranţă vom fi şi noi împotriva acordului nuclear. Republica Islamică va reacţiona cu siguranţă”, a declarat ayatollahul Khamenei.

Reprezentanţii americani au aprobat proiectul legislativ de reautorizare a sancţiunilor economice la doar o săptămână după victoria lui Donald Trump. Aceştia şi-au exprimat speranţa că politica extrem de dură a Statelor Unite în relaţie cu Iranul va continua sub următorul ocupant de la Casa Albă.

Donald Trump a declarat în timpul campaniei electorale că va distruge acordul nuclear, provocând o reacţie dură din partea liderului suprem de la Teheran.

Casa Albă susţine că proiectul legislativ reprezintă o încălcare a acordului nuclear, iar Obama ar putea să recurgă la dreptul de veto pentru a bloca reautorizarea sancţiunilor economice, dacă legislaţia trece de Senat.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.