Stanley Johnson, tatăl prim-ministrului britanic Boris Johnson, a declarat joi că este în proces de obţinere a unui paşaport francez pentru a-şi menţine legăturile cu Uniunea Europeană după Brexit, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Fost membru al Parlamentului European, Stanley Johnson a votat, la referendumul din 2016, pentru rămânerea Regatului în UE. 

El a declarat pentru postul de radio RTL că vrea să devină cetăţean francez datorită puternicelor legături familiale cu Franţa.

„Dacă am înţeles bine, sunt francez. Mama a fost născută în Franţa, mama ei a fost franţuzoaică, la fel şi bunicul ei. Aşadar, pentru mine este vorba despre revendicarea a ceea ce am deja. Şi asta mă face foarte fericit”, a spus în limba franceză Johnson, în vârstă de 80 de ani. „Voi fi mereu european, asta e sigur. Nimeni nu poate spune britanicilor: nu sunteţi europeni. O legătură cu Uniunea Europeană este importantă”.

Boris Johnson, în schimb, a fost în 2016 figura publică a campaniei de desprindere a Marii Britanii de UE. Devenit ulterior prim-ministru, el este de părere că Marea Britanie poate „prospera puternic” ca naţiune complet suverană în afara Uniunii pe care o consideră excesiv de birocratică.

Miercuri, înainte ca Parlamentul britanic să aprobe acordul post-Brexit, prim-ministrul a spus pe un ton amical: „Acesta nu este finalul Marii Britanii ca ţară europeană. Suntem în multe feluri o civilizaţie europeană în chintesenţă. Şi vom continua să fim asta”.

Marea Britanie părăseşte oficial Uniunea Europeană joi noapte, după 48 de ani de legătură cu proiectul european.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.