Ţările musulmane cer Naţiunilor Unite să investigheze posibile crime comise în timpul conflictului de 11 zile dintre Israel şi gruparea militară palestiniană Hamas şi să stabilească cine le-a comandat, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Consiliul pentru Drepturile Omului al ONU va organiza joi o sesiune specială referitoare la acest conflict, la solicitarea Pakistanului, în calitate de coordonator al Organizaţiei pentru Cooperare Islamică (OIC), şi a statului Palestina.

Aceste ţări au prezentat marţi seara un proiect de rezoluţie care ar urma să instituie o comisie internaţională de anchetă, independentă, pentru a investiga toate încălcările drepturilor omului în teritoriul palestinian ocupat, inclusiv în Ierusalimul de Est şi în Israel, începând cu 13 aprilie.

De asemenea, ar examina toate cauzele fundamentale care stau la baza tensiunilor şi instabilităţii, ”inclusiv discriminarea sistematică şi represiunea bazate pe identitatea naţională, etnică, rasială sau religioasă”, se afirmă în proiect.

Echipa independentă ar colecta şi analiza dovezile infracţiunilor săvârşite, inclusiv materiale criminalistice, ”pentru a maximiza posibilitatea admisibilităţii acesteia în procedurile legale”.

Comisia îi va identifica pe cei responsabili, în încercarea de a pune capăt impunităţii şi a asigura responsabilitatea juridică. Raportul comisiei ar trebui să fie depus în iunie 2022.

Meirav Eilon Shahar, ambasadorul Israelului la ONU, la Geneva, a afirmat săptămâna trecută, într-un tweet, că convocarea sesiunii ”care vizează Israelul este o dovadă a agendei clare anti-israeliene a acestui organism”. Sponsorii săi ”răsplătesc doar acţiunile Hamas, o organizaţie teroristă”, a adăugat ea, referindu-se la conducătorii islamişti din zona de coastă.

De când a fost înfiinţat în 2006, consiliul pentru drepturi al ONU, un forum de 47 de membri, a organizat opt ​​sesiuni speciale care au condamnat Israelul şi au deschis mai multe anchete despre presupuse crime de război.

Statele Unite s-au alăturat forului sub conducerea preşedintelui Biden, după ce administraţia Trump s-a retras, acuzând comisia de prejudecată anti-Israel.

Delegaţia SUA are în prezent statut de observator, dar nu are drept de vot.

Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a vizitat marţi Orientul Mijlociu şi a promis că Washingtonul va oferi un nou ajutor pentru a susţine reconstrucţia Gaza, ca parte a eforturilor de consolidare a încetării focului între conducătorii islamişti ai Hamas şi Israel.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.