Ţările Mercosur l-au condamnat pe preşedintele Statelor Unite, Donald Trump, după ce acesta a declarat că nu va exclude o posibilă intervenţie militară americană pentru a reinstaura democraţia în Venezuela, transmite BBC.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Argentina a atras atenţia că dialogul şi diplomaţia sunt singurele metode de a promova democraţia în Venezuela.

Mercosur - o uniune economică ce include cele mai mari economii ale regiunii, Argentina şi Brazilia, precum şi ţări ca Paraguay şi Uruguay - a suspendat săptămâna trecută Venezuela.

De asemenea, alte ţări latino-americane ca Mexic, Columbia şi Peru au condamnat declaraţiile preşedintelui Trump, susţinând că acesta încalcă chiar principiile Naţiunilor Unite.

Peru l-a criticat extrem de dur pe preşedintele Maduro şi chiar l-a scos din ţară pe ambasadorul venezuelean, după răspunsul inacceptabil al autorităţilor de la Caracas faţă de condamnările lansate de ţările latino-americane împotriva controversatei Adunări Constituante.

Preşedintele peruan l-a catalogat drept dictator pe Nicolas Maduro şi l-a îndemnat să demisioneze de la conducerea Venezuelei.

Ministrul de Externe de la Caracas, Jorge Arreaza, a condamnat declaraţiile preşedintelui american drept ostile şi lipsite de respect, avertzând că acesta riscă să destabilizeze America Latină.

Donald Trump a declarat în urmă cu o zi că nu exclude o intervenţie militară americană pentru a pune capăt crizei politice de la Caracas.

”Avem multe opţiuni pentru Venezuela. Şi apropo, nu voi exclude opţiunea militară. E sunt vecinii noştri. Ştiţi că noi suntem în întreaga lume şi avem trupe în întreaga lume, în locuri care sunte foarte, foarte îndepărtate. Venezuela nu este foarte departe şi oamenii suferă, mor. Avem multe opţiuni pentru Venezuela, inclusiv o posibilă opţiune militară dacă aceasta este necesară”, a declarat Trump după o întâlnire cu Rex Tillerson şi ambasadoarea americană de la ONU, Nikki Haley.

Între timp, protestele continuă să zguduie pentru a patra lună consecutivă străzile din Caracas şi din alte mari oraşe ale Venezuelei.

Peste 120 de persoane şi-au pierdut viaţa până în acest moment în incidentele legate de protestele anti-guvernamentale şi anti-Maduro.

Anterior, Naţiunile Unite au anunţat că forţele de securitate venezuelene sunt vinovate de utilizarea unei forţe excesive şi de arestarea arbitrară a până la 5.000 de protestatari din Venezuela.

În timp ce preşedintele american a ridicat posibilitatea unei intervenţii militare, consilierii săi pentru securitate naţională au încercat să minimalizeze această ameninţare lansată de liderul de la Washington.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.