Talibanii au revendicat luni un atac - soldat cu moartea unui militar american -, afirmând că insurgenţii au rănit mai mulţi militari americani şi afgani, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Într-un comunicat transmis AFP pe mesageria WhatsApp, un purtător de cuvânt al talibanilor, Zabihullah Mujahid, afirmă că talibanii au ”aruncat în aer un vehicul american în districtul Char Dara din Kunduz” în noaptea de duminică spre luni.

Forţele americane în Afganistan au anunţat luni moartea unui militar american ”în acţiune”, fără să facă alte precizări.

Acest deces ar putea avea consecinţe grave, în contextul în care Statele Unite şi talibanii discută de peste un an despre un acord cu privire la retragerea forţelor americane din Afganistan, în schimbul unor garanţii în domeniul securităţii din partea insurgenţilor.

În septembrie, preşedintele american Donald Trump a oprit acest dialog, în timp ce acestea se apropiau de final, în urma unui atentat revendicat de insurgenţi, la Kabul, soldat cu 12 morţi, inclusiv un militar american.

Negocierile, care au fost reluate ulterior, au fost suspendate din nou, în decembrie, în urma unui atac al talibanilor contra unui spital situat în apropierea bazei americane de la Bagram, la nord de Kabul.

Cel puţin 20 de militari americani au fost ucişi în Afganistan în 2019, ceea ce face din acest an cel mai sângeros an pentru armata Statelor Unite din 2014, când a încetat în mod oficial să mai efectueze misiuni de luptă în această ţară.

Peste 2.400 de militari americani au fost ucişi în Afganistan de când o coaliţie condusă de Statele Unite i-a îndepărtat pe talibani de la putere, la sfârşitul lui 2001, la puţin timp după atentatele teroriste de la 11 septembrie.

Atacul de la Kunduz intervine la o zi după anunţarea rezultatelor preliminare ale alegerilor prezidenţiale afgane de la 28 septembrie, în care preşedintele în exercţiu Ashraf Ghani a obţinut o majoritate absolută.

Principalul său adversar, şeful Executivului Abdullah Abdullah, a anunţat deja că se opune realegeriii rivalului său.

Ashraf Ghani s-a plâns adesea de faptul că este ţinut la distanţă de negocierile dintre americani şi talibani, în contextul în care aceştia refuză să se aşeze la aceeaşi masă cu autorităţile de la Kabul, pe care le cataloghează drept ”marionetele” Washingtonului.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.