Talibanii au interzis difuzarea ştirilor BBC în trei limbi locale ale Afganistanului, respectiv paştună, persană şi uzbecă, anunţat, luni, compania britanică de ştiri, conform Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Buletinele de ştiri TV ale BBC în paştună, persană şi uzbecă au fost scoase din program în Afganistan, după ce talibanii au ordonat partenerilor noştri de televiziune să renunţe la transmiţătorii internaţionali de pe undele radio”, a declarat, duminică, Tarik Kafala, director pentru limbi străine la BBC World Service.

”Este o evoluţie îngrijorătoare într-un moment de incertitudine şi nelinişte pentru poporul din Afganistan”, a spus Kafala, cerând revocarea interdicţiei.

Peste şase milioane de afgani urmăresc ştirile BBC în fiecare săptămână şi este esenţial să nu li se interzică accesul, a adăugat el.

De când talibanii au preluat controlul în august 2021, mulţi activişti şi jurnalişti şi-au exprimat îngrijorarea cu privire la situaţia libertăţii de exprimare în Afganistan. De asemenea, Organizaţia Naţiunilor Unite a criticat arestarea mai multor jurnalişti.

Un purtător de cuvânt din Ministerul afgan al Culturii şi Informaţiei nu a răspuns la solicitarea Reuters de a comenta această decizie.

Talibanii susţin că nu vor represalii împotriva opozanţilor şi vor respecta drepturile tuturor în conformitate cu legea islamică şi cultura afgană. Mai mult decât atât, talibanii au spus că toate cazurile de abuz vor fi investigate.

Totodată, misiunea ONU în Afganistan a condamnat decizia talibanilor de a elimina transmiterea ştirilor BBC.

”O altă evoluţie înfricoşătoare (...) încă un pas represiv împotriva poporului din Afganistan”, a declarat misiunea de asistenţă a ONU în Afganistan, pe Twitter.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.