Taiwanul a anunţat, joi, că plănuieşte o creştere a bugetului militar, care va atinge un nivel fără precedent, într-un context de tensiuni sporite cu China, care în luna august a organizat manevre militare ample în largul coastelor insulei, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Taipei-ul a propus un nou buget militar de 415,1 miliarde de dolari taiwanezi (13,7 miliarde de euro) pentru anul viitor, o creştere cu 13% faţă de anul trecut. Această sumă record trebuie aprobată de Parlament.

Un buget special va fi alocat în special pentru achiziţionarea de avioane de vânătoare, a precizat organismul care se ocupă de bugete, într-un comunicat de presă.

Evenimente

30 mai - Maratonul Fondurilor Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC
4 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield
6 iunie - Maratonul Energiei

”Pentru a proteja securitatea naţională, bugetul general al apărării pentru anul viitor va ajunge la 586,3 miliarde de lei, un nivel record”, a spus un purtător de cuvânt, citându-l pe premierul Su Tseng-chang.

Manevrele militare masive ale Chinei din această lună - lansate după vizita preşedintei Camerei SUA, Nancy Pelosi, la Taipei - au alimentat tensiunile în strâmtoarea Taiwan la cel mai înalt nivel de ani din ultimii an, sporind temerile că Beijingul va folosi forţa pentru a prelua controlul insulei, pe care o consideră teritoriu propriu.

Taipei rămâne cu mult depăşit numeric faţă de Beijing, cu 88.000 de forţe terestre faţă de un milion de forţe chineze, potrivit estimărilor Pentagonului.

Taiwanul şi-a modernizat flota de luptă învechită în ultimii ani, pe fondul temerilor tot mai mari cu privire la o potenţială acţiune militară a Chinei şi a presiunii continue din partea incursiunilor chineze tot mai frecvente în zona de identificare a apărării aeriene (ADIZ).

Anul trecut, Taiwanul a înregistrat aproximativ 950 de incursiuni ale avioanelor de război chineze în ADIZ, potrivit unei baze de date compilate de AFP, mai mult decât dublul celor aproximativ 380 înregistrate în 2020.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.